Gå til sidens hovedinnhold

Bøter for sjikane av barnevernet

Artikkelen er over 14 år gammel

Statsadvokaten i Nordland har omgjort politiets henleggelse og ilagt en mann og en kvinne fra Vefsn bøter på henholdsvis 10.000 og 5000 kroner for sjikane av barnevernsansatte i kommunen.

Statsadvokat Jenny Sellæg begrunner foreleggene med at de to har gjort seg skyldig i straffbare handlinger. Hun er altså uenig med politiet på Helgeland som mente at kampanjen mot barnevernet i Vefsn måtte være lovlig i henhold til bestemmelsene om ytringsfriheten.

Sellæg viser til straffelovens paragraf 390a om fredskrenkelse - det vil si plagsom eller hensynsløs atferd overfor en annen person - og åndsverklovens paragraf 54 som forbyr offentliggjørelse av bilder av personer uten deres samtykke i sin begrunnelse for foreleggene.

Det er en 43 år gammel mann fra Mosjøen som har frontet kampanjen mot barnevernsansatte i Vefsn kommune. Ansatte har blitt avbildet og identifisert med navn og koplet til negativ informasjon om barnevernet. Informasjonen har blitt formidlet gjennom plakater på offentlige steder og på flygeblader distribuert til husstander i Vefsn.

Vefsn kommune har anmeldt mannen to ganger. Begge ganger har politiet henlagt saken og vist til ytringsfriheten. I februar påklaget Vefsn kommunes politiets henleggelse.

Kampanjen har fortsatt med full stryke. I april ble det kjent at en fosterfamilie har gitt opp etter tilsvarende sjikane på nettet, og for ei uke siden ble det publisert bilder av rådmann Magne Pettersen ved siden av en fiktiv dødsannonse. Mannen som står bak kampanjen begrunnet dette siste utspillet med at ansvarlige i barnevernet må straffes for påståtte selvmord som følge av barnevernets inngripen i familier i Norge.

Nå har altså en mann og en kvinne blitt bøtelagt. Jenny Sellæg ønsker ikke å kommentere om det dreier seg om et ektepar.

- Det er bra at det også i jussen er rom for skjønn, sier rådmann Magne Pettersen, som altså er glad for statsadvokatens beslutning.

- Denne reaksjonen er mer i tråd med den folkelige rettsoppfatningen, sier Pettersen.

- Tror du bøtene kommer til å stoppe sjikanen?

- Det er vanskelig å si. Men det kan forhåpentligvis virke preventivt i forhold til andre.