Ble kastet av toget

KASTET AV: En asylsøker fra mottaket i Hattfjelldal gikk på toget på Trofors stasjon, men ble kastet av i Svenningdal fordi billetten hennes ikke hadde rett dato. (Foto: Asbjørg Sande)

KASTET AV: En asylsøker fra mottaket i Hattfjelldal gikk på toget på Trofors stasjon, men ble kastet av i Svenningdal fordi billetten hennes ikke hadde rett dato. (Foto: Asbjørg Sande)

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredag ble en asylsøker kastet av toget i Svenningdal fordi hun hadde feil dato på billetten sin.

DEL

– Jeg var ute og luftet hundene da jeg traff på Steinar Lund. Han spurte om jeg hadde sett en innvandrerdame i området. Hun hadde blitt kastet av toget her i Svenningdal, i minus ti grader og sterk vind. Hvordan kan de gjøre noe slikt, hun kunne jo frosset i hjel, sier Bjørn-Øyvind Høiberg.

Han ble med på den private leiteaksjonen for å finne damen som hadde blitt kastet av toget.

Gått seg bort

Steinar Lund forteller at han fikk en oppringning fra bekjente i Hattfjelldal som kjenner asylsøkeren.

– Jeg ble bedt om å ta turen ut å leite etter henne siden de fra Hattfjelldal hadde for langt å kjøre og det var svært kaldt der oppe. Først dro jeg til stasjonsområdet, men der var det ingen. Så begynte jeg å leite rundt omkring, men fant henne fortsatt ikke.

Lund dro så hjem for å hente mobiltelefonen. Etter å ha snakket med vennene til den eritreiske damen dro han ut på leit igjen.

– Jeg fant henne ikke da heller, men til slutt fikk jeg telefonkontakt med henne og etter en stund greide jeg lokalisere henne. Da hadde hun gått seg bort og visste ikke hvor hun var, forteller Lund.

Han forteller at asylsøkeren frøs kraftig og tok henne derfor hjem for å få i henne varm drikke slik at hun fikk varmen i seg. Etter hvert fikk han høre at hun het Jerusalem og hadde blitt kastet av toget fordi det var feil dato på billetten hennes.

– Hun kunne frosset i hjel. Det var mørkt over alt og hun visste ikke hvor hun var. Dette er absolutt ingen måte å behandle folk på, mener Lund.

Sint konduktør

Berit Sæterstad og Valborg Ørjevatn er gode venner av Jerusalem.

– Det var jeg som bestilte billetten for Jerusalem og kanskje har det vært en misforståelse mellom oss da jeg kjøpte billetten hennes. Hun dro denne fredagen, men billetten var for neste fredag. Jeg fikk telefon fra toget da hun hadde kommet om bord, hun hadde oppgitt meg som kontaktperson. Konduktøren var både brysk og sinna og sa at Jerusalem verken hadde gyldig billett eller penger, forteller Ørjevatn.

Hun forteller at hun ikke fikk noe klart svar fra konduktøren hvor de var, men hørte ham si «take your bag and go out!»

– Han mente at noen måtte komme og hente henne, men det er langt fra oss og ned til Svenningdal. Heldigvis kunne Steinar Lund hjelpe til.

Ørjevatn forteller at Jerusalem var både glad og lettet da hun kom tilbake til asylmottaket i Hattfjelldal.

Ikke første gang

Leder av asylmottaket i Hattfjelldal, Mirjam Holta, sier at reisen det her var snakk om ikke har noe med asylmottaket å gjøre. Hun kjente derfor ikke til episoden da Helgeland Arbeiderblad kontaktet henne første gang. Seinere kunne hun bekrefte historien.

– Det var flaks for Jerusalem at hun har folk hun kjenner som kunne hjelpe til. Dette er ikke første gang vi opplever at våre beboere blir dårlig behandlet av NSB. Før jul hadde vi en dame som skulle reise med barn på tog. Hun fikk ikke med seg all bagasjen og vitner har fortalt at konduktøren oppførte seg veldig dårlig mot henne og jeg vet at reisende sendte inn skriftlig klage etter den episoden.

Erik Lødding, pressetalsmann hos NSB, bekrefter at han har hørt om saken til Jerusalem i Svenningdal.

– Men jeg kjenner den ikke i detaljer. Slik du forklarer situasjonen for meg ser det ut til at vi ikke har behandlet denne saken på rett måte. Er dette riktig framstilling beklager vi det på det sterkeste. Da er det også en sak vi må se nærmere på internt i NSB, sier Lødding.

Artikkeltags