Gå til sidens hovedinnhold

Ber Helga smake på Helgeland

Artikkelen er over 13 år gammel

Vegakokk Jon Aga er kraftig provosert over fiskeriminister Helga Pedersens utspill om nitrist mat i Nord-Norge. Nå inviterer han henne til å komme til Helgeland.

– Det er helt vanvittig at fiskeriministeren går ut og skjærer alle over en kam på reiselivsmessa med delegater fra potensielle besøksland. Vi som satser på mat føler oss dolket i ryggen, sier Aga. Onsdag kritiserte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) det nordnorske kjøkkenet, med blant annet ved å si at en må ha flaks for å få innfridd forventningene hvis en er på gourmetreise i Nord-Norge.

– Ikke verre i nord

Derfor har Jon Aga tatt kontakt med Pedersen for å invitere henne til Vega Havhotell og på en kulinarisk reise mot nord.

– Jeg vil samle en god del av kokkene jeg kjenner, lage god mat på Vega og fortelle om hvordan vi driver, så hun kan komme og smake, forteller Aga. Deretter tilbyr han seg å være guide på en reise nordover til steder der det er en opplevelse å spise.

– Det er klart at det er altfor mye hamburger og pizza å få servert, det er jeg enig i, men det er det sørpå også. Hvis du ser på tettheten av menneskemengden i nord, så er det like mange gode restauranter her som i Sør-Norge. At det er så mye verre i nord er det største sprøytet jeg har hørt, tordner Jon Aga.

– Reiselivet blir skadelidende

Det var på et foredrag under NHOs reiselivskonferanse i Oslo at den omtalte kritikken kom fra Helga Pedersen. Hun mener at det er et paradoks at Norge er kjent for fisk, mens menyene er fulle av pizza og biffsnadder.

– Det skaper forventninger blant de millioner av turister som besøker landet vårt. Når de kommer hjem, vil de helst ha en matopplevelse å fortelle om. Men turistene er skuffet over maten de får servert, sa Pedersen under foredraget.

– Dette ødelegger for dem som har startet opp og prøver å satse på god mat. En så bastant uttalelse hører ikke heime noen plass. Det er greit at hun kommer fra Finnmark og er vant til å si ting rett ut, men av og til passer det ikke, understreker Jon Aga. Han frykter at fiskeriministerens uttalelser fører til at reiselivet i Nordland blir skadelidende.

– Det er ikke bare folk ifra utlandet som kommer hit, men det er mange turister fra Norge også, og de hører jo om dette i media. Jeg ble skuffa og forbanna da en så framtredende person kommer med en så bastant uttalelse. Det høre ikke heime noen plass. Uttalelsene kan ikke stå uimotsagt, legger han til.

– Bedre enn Italia på fisk

Helga Pedersen trakk også fram Italia som et land Norge har noe å lære av når det gjelder fisk som lokal råvare. Det er ikke Jon Aga enig i.

– Italia er delt inn i regionale områder med sine mattradisjoner. Det de kan om fisk står langt tilbake for det vi i Norge kan, spesielt i forhold til smakstilsetninger. Der har ikke fiskeriministeren gjort heimeleksa si, sier den profilerte kokken. Han trekker fram flere gode matplasser bare på Helgeland, blant andre Sæterstad Gård i Hattfjelldal, Hildurs Urterarium i Brønnøy og Klokkergården på Rødøy.

– Pedersen må sette av tre uker til reisen i nord, så vi har sjansen til å rekke over alt, avslutter Jon Aga.