Gå til sidens hovedinnhold

Bellona-Hauge på strømjakt

Artikkelen er over 8 år gammel

I helga sto Frederic Hauge fra Bellona og forsynte seg av strøm til elbilen sin fra et nedlagt verksted på Nyrud i Mosjøen.

Kåre Bergsnev i Helgeland transportservice var rundt klokka ti lørdag kveld en tur innom jobb for å klargjøre en buss som skulle ut på tur søndag.

Da fikk han øye på en elbil som sto koplet til et 400 volts strømuttak på utsiden av veggen ved det gamle nedlagte verkstedet til Wist Last & Buss. Bygget står på motsatt side av parkeringsplassen til Helgeland transportservice.

– Tydelig overrasket

Bergsnev vet at det ikke er daglig drift i bygget, og ble nysgjerrig på hva som foregikk.

I bilen satt Frederic Hauge fra miljøorganisasjonen Bellona.

– Han var tydelig overrasket når jeg kom bort til han og spurte om han hadde gjort noen avtale om å få bruke strømuttaket. Han svarte at det hadde han ikke, sier Bergsnev.

Ifølge Bergsnev fortalte Hauge at han hadde prøvde å få kontakt med Alcoa og Havnevesenet for å finne strømmuligheter, uten å lykkes.

– Ukomfortabel

Bellona-lederen skal ifølge Bergsnev ha kommet med flere bortforklaringer og vært tydelig ukomfortabel med situasjonen.

– Jeg sa til han at det så ut som at han tok strøm uten å ha gjort noen avtale om det, og at det for meg er det samme som å stjele, sier Bergsnev.

På dette skal Hauge ha svart at folk er så velvillige når Bellona kommer, at det å gjøre det på denne måten og gi beskjed til huseier i ettertid er helt uproblematisk.

– At han tok strøm er kanskje en bagatell, men jeg mener et prinsipielt spørsmål er om det skal være slik at hvem som helst kan kople elbilen sin til et strømuttak og så ringe huseieren etterpå, spør Bergsnev.

– En ærlig sak

Frederic Hauge bekrefter at han ikke hadde fått tillatelse før han koplet seg på strømuttaket, men hevder det ikke var for å lade.

– Jeg skulle bare sjekke om det var strøm i uttaket, sier Hauge.

I forbindelse med at han kjørte en elbil fra Oslo til Mo i Rana i forrige uke forklarer Hauge at han på veien har vært i kontakt med en rekke bedrifter hvor det finnes 400 volts uttak. Målet var å få til et prosjekt hvor personer med elbil kan få lade bilene sine.

I Mosjøen skal han ha fått et tips om strømuttaket på den nedlagte tomta.

– Jeg dro dit og så at det var tomt i lokalet. Da koplet jeg meg på uttaket for å sjekke om det var strøm der, sier Hauge.

Han forteller at han ønsket å vite om det var strøm i kontakten før Bellona gikk i gang med arbeidet for å finne ut hvem som var eier av tomta.

– Vi har nå folk på saken, og jeg la for ordens skyld også igjen tre kroner på strømuttaket. Det er mer enn nok til å dekke den kilowatten jeg brukte på de ti minuttene jeg sto der, sier Hauge.

– Men å kople seg på et strømuttak uten tillatelse er vel i prinsippet å stjele?

– Nei, jeg synes dette var en ærlig sak å gjøre. Hensikten var å finne ut om den var aktiv, og målet er å få til noe godt. Vi stjeler ikke strøm, så dette har jeg på ingen måte dårlig samvittighet for, sier Hauge, som mener påstandene mot han er smålig.

– Vanlig folkeskikk

Bergsnev er derimot ikke spesielt imponert over forklaringen:

– Han snakket om elbil og hvor viktig det var at det fantes ladestasjoner, men ga uttrykk for at han sto der fordi han måtte lade bilen litt for å være sikker på at han kom seg til Mo i Rana.

– Dette er kanskje flisespikkeri, men en profilert person som Hauge bør vel være like flink som alle andre i å følge vanlig folkeskikk.

Kommentarer til denne saken