Gå til sidens hovedinnhold

Asylbarn-forskriften trer i kraft nå

Artikkelen er over 6 år gammel

Regjeringen setter avtalen med KrF og Venstre ut i livet nå.

Asylbarn-forskriften som Venstre og KrF fredag ble enige med regjeringen om, trer i kraft fra og med i dag. Det opplyser justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Venstres stortingsrepresentant Anders Skjelstad sier til Nettavisen at avtalen innebærer en vesentlig liberalisering av politikken i forhold til de lengeværende asylbarna.

- Når vi har fått fjernet formuleringen om at innvandringsregulerende hensyn "skal" legges til grunn og erstattet den med "kan" legges til grunn, innebærer det en rimelig stor justering. Det er et eksempel på at avtalen er konkret når den legger opp til større vekting i forhold til barnets beste, sier Skjelstad til Nettavisen.

- Vi er godt fornøyd med avtalen. Samtidig som den legger til rette for at barnets beste skal vektlegges sterkere - også uavhengig av hva som er foreldrenes grunnlag - er det viktig at den ikke legger opp til misbruk av asylinstituttet, sier Skjelstad.

76 lengeværende er allerede kastet ut

- Hva med de lengeværende barna som er sendt ut av landet i denne perioden, ifølge politiet er det snakk om 76 med botid på over tre år per 1. november?

- Vi vet ikke hvor mange av disse som kunne fått opphold, og dette er også noe Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité nå følger opp i forhold til justisministeren. Men det er klart det er en beklagelig situasjon for de som er sendt ut som eventuelt kunne fått opphold med den nye forskriften, sier Skjelstad.

Tar normalt flere dager

- Vi ble fredag kveld enige om en ny forskriftsformulering. At denne trer i kraft allerede første virkedag, er jeg veldig godt fornøyd med. Normalt tar slikt fem til ti dager, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Justisministeren mener det nå ikke er tvil om hva som er gjeldende regelverk. Han har tidligere avvist å stille utsendelsessaker med lengeværende asylbarn i bero i påvente av at forskriften settes i verk.

- Usikkerhet ryddes av veien

- Det er mange som har brukt store deler av helgen på å få dette på plass. At vi lyktes med dette innebærer at usikkerhet ryddes av veien når det gjelder lengeværende asylbarn. Det er ingen tvil om hva som gjelder fra og med i dag, og vi unngår at det oppstår misforståelser og uklare grenseoppganger, sier Anundsen ifølge NTB.

Kommentarer til denne saken