Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet ny-slakteriet

Artikkelen er over 13 år gammel

80 ansatte tok i bruk sin nye arbeidsplass på Bjerka fredag morgen.

Etter en byggetid på knapt to år kunne de rundt 80 ansatte slippe inn på den nye arbeidsplassen for første gang.

Ordføreren i Hemnes Kjell-Idar Juvik fikk æren av å skjære over bandet ved inngangen til det nye anlegget og dermed foreta den offisielle åpningen. Før det hadde allerede Hemnes janitsjar slått an de mest oppløftede tonene for dagen.

En gledens dag

Ordføreren fastslo at dette var en særlig gledens dag for Hemens kommune, men han framhevet også betydningen for bøndene som eiere, de ansatte og for distriktet generelt.

Fabrikksjef Roy Albertsen og direktør for Notura drift Ivar Råstad framhevet noe av det samme i sine hilsningstaler tilde ansatte og øvrige spesielt inviterte til åpningen.

De berømmet også innsatsen til deltakerne i byggeprosessen.

Det har blitt en topp moderne slakteribedrift på det 10.000 kvadratmeter store golvarealet. Til utrustningen hører noe av de aller nyeste for bransjen, deriblant en robot for håndtering og mørning av biffene. Utstyret letter også på flere vis belastningene for de ansatte.

Anlegget har kostet vel 200 millioner kroner og skal håndtere en slaktemengde på rundt 9000 tonn i året.

De skjer som erstatning for produksjonen ved de gamle anleggene i Brønnøysund, Mosjøen og Bodø.

I Mosjøen er det definitivt slutt ved at det nye anlegget på Bjerka er i drift. I Brønnøysund er det fortsatt virksomhet, mens produksjonen opphører i Bodø ved utgangen av juni.

60 fra Mosjøen

Hele 60 av de ansatte kommer fra anlegget i Mosjøen. 12 kommer fra Brønnøysund, mens de øvrige har hatt arbeidsplassen ved andre bedrifter i slakterisamvirket.

De fleste fra Mosjøen kjørte den cirka seks mil lange veien til Bjerka i egne biler, men noen kom også med en ekstra oppsatt buss.

De fleste fra Mosjøen la ikke skjul på at de helst hadde sett at den nye bedriften hadde blitt bygd opp i Vefsn, der de fleste arbeidstakerne kommer fra.

– Det burde vært bedre å kjøre dyrene til Mosjøen enn at de ansatte skal kjøre samme strekningen, mente flere som Helgeland Arbeiderblad snakket med

De første slaktene skal alt gjennom de nye produksjonslinjene mandag, men til å begynne med blir det en innkjøringsperiode fram til produksjonen kjøres i gang for fullt. Da kan det på ukebasis slaktes og skjæres 400 storfe, 1000 gris og opp mot 8000 sau og lam i den mest hektigste sesongen på høsten.

– Jeg vet at det er skeptikere som mener at dette ikke vil gå bra, men de skal vi gjøre til skamme, lovet fabrikksjef Roy Albertsen. Og det var tydelig innstillingen blant alle, på den første dagen ved det nye anlegget på Bjerka.