100-årsdag for landets første traktor

KLENODIUM: Drivhjulet fra Norges aller første traktor skal snart stilles ut på hedersplass ved Dønnes gård. Det er 100 år siden Isach Coldevin kjøpte vidunderet. Jens Carlsen og Tone Andersen tar godt vare på gaven de fikk i 2006. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

KLENODIUM: Drivhjulet fra Norges aller første traktor skal snart stilles ut på hedersplass ved Dønnes gård. Det er 100 år siden Isach Coldevin kjøpte vidunderet. Jens Carlsen og Tone Andersen tar godt vare på gaven de fikk i 2006. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)

Artikkelen er over 12 år gammel

17. mai er det 100 år siden Norges første traktor ble satt i land på Dønna. Snart får et blytungt drivhjul sin hedersplass ved Dønnes gård.

DEL

– Det er dritkult, som de sier ungene, smiler Jens Carlsen ved Dønnes gård om det historiske faktum at Norges første traktor havnet på Dønna 17. mai 1908. Neste lørdag er det 100 år siden den store begivenheten, da folket ga blaffen i 17. mai-arrangementet og sprang ned til kaia for å se vidunderet bli satt på land.

– Det var en stor begivenhet i bygda. Det var tilfeldig at traktoren ble levert akkurat 17. mai. På den tida kom båtene når de kom, sier Jens Carlsen og kona Tone Andersen. De driver i dag det stolte stedet hvor Isach Coldevin en gang regjerte. Det var han som kjøpte traktoren, etter å ha satt seg grundig inn i teknikken.

– Det var stor jubel, men traktoren ville selvfølgelig ikke starte. Det gjorde den ikke før 18. mai, sier Carlsen og Andersen.

Mye mekking

Traktoren var av typen The Ivel, og var i all hovedsak en rein trekkmaskin. Totalvekta var 1.500 kilo, hvorav 1.125 hvilte på bakhjulene, forteller Jens Carlsen.

– Bare vanntanken bak var enorm. Vi vet at traktoren hadde et veldig smalt framhjul, og det gjorde arbeidet tungvint på myrene, sier Carlsen. Gamle Coldevin visste godt hvordan traktoren fungerte før han kjøpte den.

– Han skrudde den helt sund og satte den sammen igjen. Han måtte gjøre seg kjent med maskinen. Coldevin og Alfred Waade var de eneste som kunne alt om traktoren. De måtte skru mye på den, sier Tone Andersen. Traktoren ble på Dønna i tre år.

– Coldevin gikk konkurs i 1911. Da ble traktoren solgt til Namdal, sier Andersen.

– Fremdeles er det noen slike traktorer som tusker og går noen steder i verden. Bare på stas, sier Carlsen.

Redd for hjulet

I nyere tid hadde ingen sett snurten av spor etter Dønnes-traktoren, før Arne Løvmo og Jon Austad klarte å spore opp et drivhjul for to år siden. 17. mai 2006 var det derfor høytidelig overrekkelse.

– Egentlig ville Løvmo og Austad vente til i år, men de var ikke sikker på om de levde så lenge, smiler Jens Carlsen.

– Men de lever. Og vel så det, legger han til. Hjulet har stått godt gjemt i kjelleren, men nå skal det snart få sin hedersplass. Et omfattende restaureringsarbeid er i gang i gamle Dønnes sparebank, og der skal gårdens historie fortelles. Prosjektet omfatter blant annet ei gammel grue, og skal etter planen være ferdig i juli.

– Hjulet skal henge synlig, men vi må nok bolte det fast, sier Carlsen og Andersen. De tør ikke ha klenodiet utstilt utendørs.

– Vi er faktisk også litt redd for at et museum skal gjøre krav på hjulet. Det hadde ikke vært en katastrofe, ettersom de sikkert ville tatt godt vare på det, men hjulet skal helst være her, sier Jens Carlsen.

Har dere hørt at...?

Foreløpig er det ingen store planer om å markere 100-årsdagen med brask og bram, men gården får levert ny traktor i anledning jubileet.

– Vi må kanskje markere dagen, men har ikke helt bestemt oss. Det blir ikke aktuelt med traktor i 17. mai-toget. Det er altfor farlig, sier Carlsen. Dønnes gård får stadig henvendelser om traktoren fra 1908. Turistene er svært interessert i slike detaljer når de reiser rundt til historiske steder.

– En mann kom på trappa og sa at han hadde noe interessant å fortelle oss. Han kunne berette at den første traktoren i Norge kom akkurat hit, flirer Tone Andersen og Jens Carlsen.

– Hadde han lest "Seierherrene?"

– Sikkert.

Artikkeltags