Vil trene langs veien

Artikkelen er over 14 år gammel

Skal de aktive syklistene få bruke E6 til trening? Hvordan skal bilistene oppføre seg når de tar igjen syklister? – Vi er kommet for å bli, sier Tom Eriksen i Mosjøen og Omegn Cycleklubb.

DEL

Spørsmålet er aktualisert etter en episode på E6 i Bjørnådalen onsdag kveld der. En dansk trailersjåfør ringte politiet i Mosjøen og klaget på syklister på E6. Han forsøkte å kjøre forbi syklistene, og en bilist i motsatt kjøreretning fikk såvidt bremset opp og unngikk kollisjon.

– Episoden skjedde på enden av Alsgårdsletta, en rett strekning på mange hundre meter, og trailersjåføren hadde god til å slakke av på farten. Problemet var at han kjørte forbi i en slak sving og skapte en farlig situasjon, sier Sture Ånes, som var en av syklistene. Trailersjåføren fortalte politiet at syklistene var to i bredden, og det innrømmer også Ånes.

– Men problemet ligger ikke der. Han skulle ikke kjørt forbi der han forsøkte, uansett om vi hadde syklet etter hverandre. Dette opplever vi dessverre altfor ofte, sier han.

Tar ikke hensyn

Tom Eriksen i Mosjøen og Omegn Cycleklubb trener mer enn de aller fleste langs veiene i Vefsn, og han har mange eksempler på bilister som ikke tar hensyn.

– Vi trener en god del sammen, og jeg trener også mye alene. Det store problemet er bilister som kjører forbi når det kommer biler i motsatt kjøreretning. Det er ikke vanskelig å tenke seg at vi blir den tapende parten, sier han.

Som trener i klubben har en klar oppfatning av hvordan klubbens medlemmer skal oppføre seg på veien.

– Vi skal sykle etter hverandre, men vi skal sykle opp til én meter fra den hvite stripa. Det er for vår egen sikkerhets skyld og etter de reglene som politiet selv har utarbeidet. Når vi er på veien har vi samme plikter og rettigheter som en bilist, og da liker vi ikke ulovlige forbikjøringer, sier han.

Klare regler

Roald Kjønnås på Mosjøen politistasjon tok imot telefonen fra trailersjåføren på vakt, og i går møtte han flere fra sykkelklubben. Han er også Trygg Trafikks representant på Helgeland.

– Reglene er klare. Vegtrafikklovens paragraf 3 pålegger alle, både bilister og syklister, å være hensynsfulle i trafikken og å være aktpågivende og varsom. Det som er sagt om sykling flere i bredden er at det ikke er forbudt, men at det kan skje hvis det er oversiktlig og veien er uten trafikk, sier han.

Kjønnås er helt enig med sykkelklubbens medlemmer om at de har sin rettmessige plass på veien.

– Vi har fått noen klager på syklister, men det er ikke mange. Bilistene må ta hensyn, men jeg vil oppfordre syklistene til ikke å provosere. En bilist skal forholde seg til syklisten som en annen kjørende, og forbikjøringer kan selvsagt ikke gjøres overalt.

Egen brosjyre

"Sykkel i veien" heter en brosjyre utgitt av Politiet, Statens Vegvesen, Trygg Trafikk og Syklistenes Landsforening

"Syklisten har, som fører av et kjøretøy, all rett til å oppholde seg i kjørebanen. Sykler du i veien har du samme rettigheter og plikter som en bilist."

Videre heter det at forbikjøring av syklist i kjørebanen bare kan skje etter vanlige regler:

"Når det er klar bane for forsvarlig forbikjøring."

Artikkeltags