Vil bli best på sykkel

SATSING: Tom Roar Knutli, Mosjøen og Omegn Cycleklubb satser for fullt på sykkel. I løpet et par år har han gått fra å være totalt inaktiv til å bli en lovende syklist. (Foto: Per Vikan)

SATSING: Tom Roar Knutli, Mosjøen og Omegn Cycleklubb satser for fullt på sykkel. I løpet et par år har han gått fra å være totalt inaktiv til å bli en lovende syklist. (Foto: Per Vikan)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tom Roar Knutli (17) har en ambisjon om å bli best. – Det er derfor jeg satser, sier han.

DEL

– Hvis Tom Roar bestemmer seg for noe så gjennomfører han det. Han er veldig bestemt, sier Terje Jørgensen som har hjulpet vefsningen med treningsprogram og oppfølging.

– Både Terje og Raymond på TTAktiv og MOC har hjulpet meg masse, sier Tom Roar som har hatt en lynkarriere.

Det er bare ett og et halvt år siden han begynte å trene sykkel. Han brakk kragebeinet i skibakken, og måtte finne alternativ trening.

Tok Styrkeprøven

– Jeg begynte med spinning den første tida, og gikk over til sykkel i mai i fjor. Nøyaktig 1 måned og 20 dager etterpå syklet jeg Styrkeprøven, sier Tom Roar.

Han er litt stolt av at han klarte seg så bra på den 540 kilometer lange maratondistansen.

– Målet var å komme i mål, og det klarte jeg, sier han om prestasjonen som endte med tida 22:06:20.

Han hadde allerede bestemt seg for å bli god på sykkel før han la i vei på distansen Trondheim-Oslo, men etterpå var han enda mer bestemt.

– Jeg kjente at jeg ville sykle fordi jeg trivdes med det, og nå er det bare en ting som gjelder, sier 17-åringen som avslutter andre året på idrettslinja ved Mosjøen videregående skole i disse dager.

– Totalt inaktiv

Det var ganske mange som ble overrasket da Tom Roar begynte å sykle og gjennomførte Styrkeprøven i fjor.

– Ikke så rart kanskje. Fram til jeg var 14-15 år var jeg det man kan kalle en person som var totalt inaktiv. Det var mye cola og potetgull, og jeg satt pal foran datamaskinen, forteller Tom Roar som veide over 100 kilo på det meste.

– Jeg veide 105 kilo fett og muskler, smiler han.

– Siste året på ungdomsskolen drev jeg mye med styrkeløft, og jeg begynte å løpe litt for å forberede meg på idrettslinja. Gymlæreren min på Granmoen overbeviste meg om at jeg måtte velge idrettsfag, og det angrer jeg selvsagt ikke nå.

Stor og sterk

Tom Roar holdt på med styrkeløft i litt over et år, og han kom langt i den idretten også. Problemet var at han ble i overkant stor og sterk.

– Når jeg satser på noe så satser jeg skikkelig. Slik var det med styrkeløft også, og jeg fikk blant annet med meg samlinger på Mo med verdensmester Inger Blikra. Det var en interessant idrett det også, men sykkel er bedre. Og man blir lettere av å sykle, flirer han.

Nå er han ikke stor og sterk lenger, men definitivt sterk og utholdende.

– Har testet oksygenopptaket, men er ikke fornøyd med å ligge på 65. Jeg skal over 70 og nærme meg 80, sier han. Klarer han det kommer han i klasse med langrennsløpere og syklister i toppen. Treningsmengden i vinter har ligget på 20 timer i uka, mens han har gått ned til 12-15 timer nå i konkurransesesongen.

Sterkt Bodø-Mo

Sist helg overrasket han mange ved å følge Yngve Kiserud og Hugo Strand helt til Saltfjellet i Polarsirkelrittet på 24 mil. Til slutt kom han inn på 8. plass etter å ha kjørt aktivt hele veien.

– Vi slapp ved Lønsdal der det begynner å stige kraftig, men jeg er godt fornøyd med å være med de andre inn. Til slutt ble det spurt i en gruppe på fire, og jeg kom sist av disse, sier han og legger til at spurtegenskapene skal forbedres.

– Det blir artig å prøve seg mot jevngamle for å se hvordan jeg ligger an der. I sommer skal jeg og Mats Klaussen Aakvik sykle U6 i Sverige, et etapperitt der vi virkelig får kjørt oss, sier han.

PS! I kveld sykler Tom Roar Midnattsrittet fre Torghatten til Vennesund, og i morgen er han med i Marka Rundt.

Artikkeltags