For første gang ble Maajeløpet arrangert i Herringen.

Maajeløpet har de siste årene hatt utgangspunkt ved Børgefjellskolen i Fiplingdal. Det pleier å være en snørik opplevelse, og de siste årene med vind og fokksnø i tillegg.

I år gikk løpet fra bygdehuset i Herringen i Vefsn, med løyper som gikk innover til Skjåmoen. Det ble en våt og tung affære for de aller fleste.

Brøt gjennom

Marit Ånes kjørte et firerspann med grønlandshunder i 22 kilometersløypa. Hun brukte i overkant av to timer på sin tur, og det er ikke særlig fort.

– Det var et veldig tungt føre å kjøre i. Vi brøt gjennom snøen hele tiden, og det var særlig et par av hundene som plagdes veldig, sa Marit.

Hun syntes det var fint å kjøre løpet på hjemmebane, selv om det ikke borger for de beste tidene.

– Det er i disse løypene vi trener hele vinteren lang. Og det er en kjent sak at hundene yter bedre når de er på nye steder, la hun til.

Marit vant klassen sin i Maajeløpet knappe tre minutter foran Kristian Sæther.

Hund la seg ned

En annen som definitivt fikk det tungt i Maajeløpet lørdag var hunden «Cooper» i spannet til Mette Ånes. Den la seg rett og slett ned, og nektet å løpe.

– Den gadd rett og slett ikke mer. Jeg måtte pent ta hunden løs fra spannet og legge den i sleden, fortalte en lattermild Ånes da hun kom til målområdet. Det går fint an å kjøre med en hund mindre, men når en lederhund som «Cooper» gir seg blir det vanskelig å holde spannet i gang. Dermed brøt Ånes løpet etter å ha kjørt drøyt to av de fem milene.

– Du må få med i avisen at dette ikke er mine hunder. Jeg har lånt bort mine hunder, og de kjører løpet, la Mette til.

I bar overkropp

Fargeklatten Bjørn Kristiansen fra Rana var den som vakte mest oppsikt da han kom i mål, desidert sist i klassen sin. I bar overkropp, med søkkvåte klær hengende over sleden, avsluttet Kristiansen sitt løp.

– Dette var noe av det tyngste jeg har vært med på som hundekjører. Jeg kunne båret hundene rundt løypa like fort som jeg kjørte, uttalte Kristiansen.

Dette er første gangen at ranværingen har fått en sisteplass i løpet av mange år som hundekjører.

– Derfor tenkte jeg at jeg kunne gjøre noe spektakulært over mål. Jeg har aldri sett en hundekjører komme i mål i bar overkropp, og klærne er uansett så våte av svette at de ikke er gagn i å ha på seg uansett, sa Bjørn Kristiansen.