– Vanskelig å hevde seg

KRAMPE: Trond Nyland ga alt og slet med kramper det siste stykket av Birkebeinerrittet.
 (Foto: Trond Kenneth Larsen)

KRAMPE: Trond Nyland ga alt og slet med kramper det siste stykket av Birkebeinerrittet. (Foto: Trond Kenneth Larsen)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Det er vanskelig å hevde seg, og grunnen er at alle sykler fortere, sier Trond Nyland etter ny "pers" i Birkebeinerrittet.

DEL

Han opplevde å senke sin personlige rekord med seks minutter, men i sin klasse fikk han en mye dårligere plassering enn "personlig rekord". Han har vært oppe på 51. plass, men denne gangen ble det 178. plass.

Og det er ikke bare i aldersklassene at tidene bedrer seg. Anders Hovdenes fra Team ETTO Høydahl heter den overraskende vinneren av eliteklassen under årets birkebeinerritt, og han senket rekorden med nærmere tre minutter.

I spurtoppgjør med Lars R. Manengen dro Hovdenes til slutt det lengste strået, med tiden 2.40.50. Landeveisrytter og OL-deltaker Kurt Asle Arvesen måtte nøye seg med 19. plass, fire og et halvt minutt bak vinneren.

– Flere og flere sykler fort, og selv om jeg syns jeg får det til så havner jeg et stykke ned på lista, sier Trond Nyland. At han er så langt ned på lista er vel strengt tatt helt feil. Hele 2653 fullførte i klasse M40!

– Jeg hadde krampe i legger og lår på slutten, og tok ut det jeg hadde. Det var småkaldt da vi startet lørdag morgen, men utover dagen ble det perfekte forhold, sier Nyland.

Kanondebut

Erik Horne Nordstoga ble klokket inn på 3 timer, 11 minutter og 14 sekunder i sin første start over fjellet.

– Jeg er godt fornøyd både med tiden, plasseringen og ikke minst turen. Det gikk så bra som jeg håpte på før start. På Storåsen lå jeg an til en sluttid på 3,10. Men jeg tapte terreng til de beste i klassen på de siste 24-kilometerne. Mot slutten merket jeg at det var et minus at jeg startet sammen med syklister som jevnt over var dårligere enn meg, sier Eirik. 27-åringen vil få et helt annet utgangspunkt neste år. Den flotte innsatsen på lørdag gjør at han vil være kvalifisert for en av de beste puljene i 2009. Nordstoga kommer til å være blant de som er seedet. Han hadde ingen toppresultater å vise til før start denne gangen.

– I dag brukte jeg mye energi på å holde farten oppe. Det hadde nok vært lettere dersom vi var flere som byttet på den jobben, sa Nordstoga. Han plasserte seg som nummer 72 i klasse 25-29 år. En flott prestasjon med at nivået er høyt og den store deltakelsen. Eirik var før start inneforstått med at det ville bli vanskelig å hevde seg. Han siktet ikke spesielt høyt.

Kan bli Super-Birkebeiner

– Det primære var å få ut det jeg er god før. Jeg følte formen var bra, ettersom det har gått lett i det siste. Før start var jeg litt spent på hvordan traseen var. Likeså hvordan jeg ville takle i store felt. Forrige helgs innsats i Nordnorsk Mesterskap, styrket både selvtilliten og ikke minst motivasjonen, sa Eirik.

Han var en ivrig langrennsløper frem til i midten av tenårene. For to-tre år siden begynte han å sykle. Siden har det ballet på seg. I år har han klart merkekravet både i Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet. I midten av måneden reiser Nordstoga sørover for å være med i Birkebeinerløpet. Der har han også forhåpninger om å klare merkekravet.

I så fall kan han om knappe to uker titulere seg som Super-Birkebeiner. Den utmerkelsen går til de som klarer merkekravet i alle tre arrangementet. Eirik har frem til nå løp lite. De neste dagene har han tenkt å prioritere den biten.

De fire beste fra Helgeland:

Terje Gjengaar, ICA/MOC 3:07:19

Erik Horne Nordstoga, MOC3:11:19

Trond Nyland, Elkem BIL3:14:21

Jens Berget, MOC/MPIL3:15:51

Artikkeltags