Utfordret sønnene på Styrkeprøven

GJENNOMFØRTE:  Pappa Einar (t.v.) og sønnene Hans og Eirik Holand gjennomførte Styrkeprøven med glans. (Foto: Svein Halvor Moe)

GJENNOMFØRTE: Pappa Einar (t.v.) og sønnene Hans og Eirik Holand gjennomførte Styrkeprøven med glans. (Foto: Svein Halvor Moe)

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Einar Holand deltok åtte ganger i Den store Styrkeprøven på sytti, åtti og nittitallet. I vinter utfordret han sønnene til å stille i landets lengste turritt. I helga fullførte både Hans (21) Eirik (27) og det faderlige opphavet de 540 kilometerne.

DEL

– Jeg hadde nesten glemt hvor glemt smertefullt det er å sykle Trondheim-Oslo. Fikk i dag en påminnelse om at det er langt mellom de to byene. Det føles nok ekstra langt når været er så dårlig som det var i helga, sa Holand til Helgeland-Arbeiderblad.

Einar mente sønnene klarte seg bedre enn faren på sin jomfrutur over fjellet og nedover Gudbransdalen. De to fikk føle på kroppen at det er langt fra Trondheim til hovedstaden. Mosjøen-guttene har forståelse for at det er en distanse mange kvier seg for å tilbakelegge med bil.

– Det er mange som sier "aldri mer" både underveis og etter målpassering. Jeg har sett igjen en god del av de som har sagt de ikke skal være med flere ganger i Styrkeprøven. Det er litt av sjarmen med dette arrangementet. Men det tar som regel ikke så lang tid før de har glemt slitet og ikke minst smerten.

– En god del prøver seg på nytt igjen når de får de 54 milene litt på avstand, sier Einar Holand som er av den oppfatning at rittet er en like stor mental som fysisk påkjenning. Hvert år er det mange topptrente idrettsutøvere som kaster inn håndkleet.

– Du må være innstilt på å sitte på sykkelsetet i mange timer i et ritt som dette. Jeg og guttene brukte 28 timer. Man skal være motivert og tålmodig for å klare det. Her handler det om å bearbeide eventuelle negative tanker som dukker opp, sa Holand etter innkomst.

Verken han eller guttene var inne på tanken om å bryte. Det til tross for at de opplevde noe av det verste været som har vært i styrkeprøvenes historie. I år var det motvind og regnbyger fra start til mål. På Østlandet var det flere skybrudd som møtte de godt og vel 5300 som startet i turrittklassikeren.

Artikkeltags