Tøffe VM-tevlinger i vill helgelandsnatur

Artikkelen er over 14 år gammel

Minst 40 lag med 160 deltakere fra mer enn 20 nasjoner over hele verden skal delta i VM i multisport 2006. Mesterskapet har start og innkomst i Hemavan, men 75 prosent av konkurransen går forskjellige steder på Helgeland.

DEL

– Dette blir kjempestort, både for Hattfjelldal og de andre kommunene som blir involvert! sier Hege Dalen. Hun har formidlet kontakt mellom de svenske arrangørene og lokale arrangører i hjemkommunen. Nå skal ildsjelene i Hattfjelldal Kite- og kajakklubb være med å legge opp spektakulære tevlinger som også skal legges til rette for et stort publikumsoppmøte.

– Det blir et jättefint repmoment i Hattfjelldal, sier tevlingsleder Michael Nordström i arrangørselskapet Adventure Racing World Championship 2006. Han er imponert over naturen på Helgeland og ser fram spennende konkurranser i flott natur.

11 disipliner

Men juvsprang i Hattfjelldal blir bare en av svært mange utfordringer for deltakerne. De skal konkurrere kontinuerlig i 11 forskjellige disipliner i ei løype på 80 mil og med en høydeforskjell på 1900 meter.

Årets VM blir det fjerde i rekken og det største arrangementet siden multisport kom til Nord-Europa for 20 år siden.

Banen, eller løypa, starter i Hemavan 17. august. Deltakerne skal deretter sykle, svømme, padle, løpe, krype og gå på rulleskøyter og stegjern i Hattfjelldal, Hemnes, Alstahaug, Meløy og Rana før de igjen skal returnere til Hemavan innen 23. august.

– De raskeste kommer til å bruke fem dager på turen, sier Nordström.

Løypa er i prinsippet hemmelig. Men det er klart at det blir besøk både i Okstindmassivet, på Svartisen og i Sju Søstre.Til sammen er løypa 800 kilometer lang.

Lagsport

ARWC er den mest prestisjefylte multisportkonkurransen i veden. Multisport er en relativt ny konkurranseform og idretten fantes knapt i Norge for ti år siden. I år kommer flere norske topplag til å stille til start.

Førstepremien er på 200.000 svenske kroner. Laget består av fire personer som alle må være med fra start til mål. Begge kjønn skal være representert i laget. De fleste lagene er sponset av utstyrsfabrikanter.

På nett

Det ventes stor mediedekning av arrangementet.

– Den blir enorm, sier Nordström, som venter seg TV-team og reportere fra aviser og magasiner over hele verden. Nå jobber han med de lokale arrangørene for å finne spesielt gode plasseringer både for medier og publikum. Men deltakerne er også utstyrt med GPS-sendere slik at de kan følges på internett hele tida. Deltakerne har med seg eget utstyr og egen mat og bestemmer selv når og hvor de skal sove, gjerne i telt eller under åpen himmel, dersom været blir bra. Men arrangørene skal hele tida følge deltakerne og sette opp depoter for skifte av utstyr.

– Deltakerne har sitt eget personlige utstyr, men større ting, som for eksempel kajakker og sykler holder vi, sier Michael Nordström.

Lag fra både Norge og Sverige er ventet å hevde seg godt i konkurransen. Men favorittene kommer fra USA og er sponset av NIKE.

Artikkeltags