– Dette er kjempeskøy, sier Mette Ånes etter premieutdelingen i Åsarna i Sverige søndag kveld.

Da hadde hun og Bjørn begge mottatt gullmedaljene i polarhund-VM i konkurranse med hundespann fra hele verden. VM arrangeres over tre dager, med like distanser hver dag.

Stort mesterskap

Det er svært mange forskjellige klasser i VM, og til sammen over 250 hundespann.

– Det er godt å se at det vi driver med på Helgeland holder mål. Vi har polarhunder som kan måle seg med alt som finnes rundt omkring, sier Mette som har holdt på med oppdrett av polarhunder i mange år.

Til årets mesterskap hadde hun med seg bare unghunder, som såvidt holdt 18-månedersgrensa for å delta internasjonalt.

– Det var ikke lett den siste dagen, og to av hundene mine slet med magen. De startet svakt, men etterhvert viste de styrke og klarte å holde unna for de andre med god margin.

Ledet hele løpet

Fredag startet Mette med å ta ledelsen. Hun fikk et godt forsprang på de andre, og selv om hun ble nummer to søndag var forspranget mer enn stort nok.

Bjørn gjorde det på samme måten, og han var også best helt fra start.

– Det var kjempeartig å få det norske flagget i hendene like før målgang søndag. De norske spannene gjorde det forresten meget bra, og det ble flere gullmedaljer enn våre to, sier hun.

Vant med reservehund

At samarbeidet i Team Helgeland er godt var Bjørn Krsitiansens problem med lederhunden like før mesterskapet tok til et bevis på

Lederhunden ble ikke godkjent fordi hun hadde fått to smertestillende tabletter for to uker siden. Dermed måtte en reservehund hentes inn for å slippe og starte med tre hunder. Og det var Mette Ånes som reddet situasjonen.

– Gode råd var dyre, men jeg hadde en hund hjemme som kunne brukes. Dermed var det bare å sette i gang og få den nedover, sier Mette.

– Jeg ante ikke at tablettene var ulovlige. Hun fikk dem for 14 dager siden og grensen er 28 dager. Heldigvis stilte faren min opp og kjørte 80 mil i vanskelige forhold for å hente hunden til meg, forteller Bjørn.

Utklassing

På forhånd hadde Bjørn Kristensen forhåpninger om medalje, men gull var over all forventning. Og at det skulle bli en utklassingsseier der han hadde best tid alle tre dagene hadde nok ingen trodd på forhånd.

– Jeg hadde jo forhåpninger om medalje, men at det ble gull var jo bare kransekake. Vi hadde best tid alle tre dagene så det vil jeg kalle en utklassingsseier, sier Kristensen og legger til:

– Vanligvis kjører jo jeg langdistanse, mens polakkene og tyskerne som var med satser kun på sprint så han ene polakken jeg kjørte fra var jo nesten på gråten. Jeg syns litt synd på han og spanderte han middag etter løpet.

Viktig teamarbeid

Bjørn Kristiansen valgte å kjøre firspann rett og slett fordi det er der de beste kjører. Han er godt fornøyd med taktikken og teamarbeidet som ble gjort i løpet.

– Egentlig skulle jeg vært utklasset, men vi motbeviste alt denne helgen. Vi løste det taktiske utrolig godt og teamarbeidet fungerte perfekt. Vi har blitt mye bedre på grunn av teamet, forklarer Kristensen. At Team Helgeland fikk med seg to gull fra verdensmesterskapet er utrolig bra.

Førstereisgutt Kim Thomassen havnet for øvrig på en 11. plass i samme klasse og var godt fornøyd med det.

Charlotte Johansen fikk en 7. plass i sin klasse.