Mette Ånes fra Herringen i Vefsn ble i helga klubbmester i Norsk Polarhundklubb på Børgefjellskolen. Hun var alene i sin klasse og fikk tida 1.23.43 på de to milene hun kjørte sitt 6-spann i Fiplingdal. Charlotte Johansen, også hun fra Vefsn, vant 4-spannsklassen foran tre andre deltagere.

Ånes og Johansen er med på ei unik satsing fram mot VM i Åsarna i Sverige i mars til neste år.

Team Helgeland

Satsinga skjer i samarbeid mellom polarhundkjørerne i Vefsn og Rana, hvor årets nordiske mester i firespann, Bjørn Kristiansen, og Kim Thomassen skal være med.

– Tanken er at vi skal kakke oss på lag, og samarbeide for å få til best mulige resultat i VM i Åsarna. I stedet for å sitte alene på hver vår kant og slite med motivasjonen, så skal vi treffes og utveksle erfaringer i treningsarbeidet. Vi skal fyre opp hverandre, med VM som det store målet, forteller Mette Ånes.

Ideen om et utvidet samarbeid har vært i emning lenge.

– For noen år siden deltok vi i EM i Åsarna, hvor jeg ble nummer tre og Bjørn Kristiansen ble nummer fem. Da vi fikk høre at det skulle være VM der i 2008, bestemte vi oss for å samarbeide. Jeg har aldlri deltatt i et VM, så det blir noe nytt, spesielt med våre hundeklasser, sier Ånes som kjører grønlandshunder.

Nydelig Majeløp

Maajeløpet på lørdag foregikk i helt perfekte forhold med noen få vindstille kuldegrader. Men leder i Norsk Polarhundklubb, Helge Slettmyr, er litt skuffet over deltagelsen.

– Klubbmesterskapet ble lagt sammen med Maajeløpet for å bidra til tiårsjubileumet til den Nord-Norske avdelingen av Norsk Polarhundklubb. Men det er bare en tredjedel av det normale deltagerantallet, sier Slettmyr. Han mener dette har sammenheng med bortskjemte hundekjørere fra østlandet.

– De er vant til å konkurrere rundt stuedøra si. Når klubbmesterskapet blir lagt til Nordland, så synes de det er for langt å reise, sier han.

Men Slettmyr berømmer opplegget rundt Maajeløpet som i år fikk sitt utgangspunkt flyttet fra Majavatn til Børgefjellskolen.

– Det er alltid artig å komme hit på hundeløp. Arrangementsmessig er det noen småting å sette fingeren på, men det blir ikke viktig. De som driver med sporten her er så avslappet i forhold til regler, at det er vanskelig å se for seg protester i det hele tatt, sier han.