Syklistene vil ha plass på veien

HENSYN: ? Andre trafikanter tar ikke nok hensyn til syklister, sier leder av Mosjøen og Omegn Cycleklubb Jens Berget (t.v.). Han  får støtte av Lars Berge. (Foto: Per Vikan)

HENSYN: ? Andre trafikanter tar ikke nok hensyn til syklister, sier leder av Mosjøen og Omegn Cycleklubb Jens Berget (t.v.). Han får støtte av Lars Berge. (Foto: Per Vikan)

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

– Vi har ingen urimelige krav, men det ser ut som vi blir oversett. Noen ganger er vi redd for å bli nedkjørt, sier politimann og syklist Jens Berget.

DEL

Det blir flere og flere syklister som trener langs veiene på Helgeland, og det har vært mange nestenulykker mellom sykkel og bil.

– Jeg tror det er for lite kjent at vi også er kjørende når vi er ute og sykler, sier Berget. Han er leder for Mosjøen og Omegn Cycleklubb, og vil gjerne ta et oppgjør med de bilistene som ikke tar hensyn.

Vanlig forbikjøring

– Det store problemet er selvsagt forbikjøringer. Når vi er ute og trener sykler vi enten alene, på lang rekke eller to og to i et større felt. Alt dette er lovlig, men mange ganger får vi bilister bak oss som presser seg forbi når det kommer motgående trafikk. Ikke bare på rette strekninger, men også i svinger, sier han oppgitt.

Han viser til den typiske situasjonen der bilene bak bare passerer uten å tenke på at de skal foreta en vanlig forbikjøring av noen som har langt lavere fart.

– Hvis de har en traktor foran seg, eller et annet kjøretøy som går sakte, så tar de hensyn. Men en eller flere syklister har de ikke samme forhold til. Det er litt bedre når vi ligger samlet mange syklister. Da ser det ut til at vi får respekt, sier han.

Juridisk holdbart

Sykkeldebatten raser for tiden, og i Lofoten blir sykkelturister frarådet å komme i sommer. Der råder det ville tilstander.

Tor Arne Simonsen, advokat og leder i Tromsø Cykleklubb, har undersøkt hvordan det juridiske forholder seg. Hans konklusjoner ble nylig lagt ut på nett. Dette skriver han blant annet:

"... Det betyr at syklister under treningssykling kan velge å sykle to i bredden mens de kjører såkalt kjedekjøring eller lagtempo. Reglene om aktsom ferdsel gjelder naturligvis fortsatt, og dersom forholdene tilsier det (smal veibane eller mye trafikk), bør syklistene plassere seg på en slik måte at de er til minst mulig hinder for den øvrige trafikk."

"... Bilistene må finne seg i at de blir hindret av syklister i grupper og formasjoner som nevnt, likesom de må finne seg i å bli hindret av saktekjørende traktorer, mopeder eller store kjøretøy som trailere og annet. Syklistens plass er først og fremst i kjørebanen."

Jens Berget vil ikke henge ut noen spesielt, men etter treningsturer med de andre syklistene i klubben har han gått så langt som å melde fra om enkelte tunge kjøretøy.

– Vi har ingen mulighet til å anmelde sjåfører, men vi har merket oss registreringsnummer og gitt beskjed. Det har faktisk vist seg at det er enkelte kjente verstinger i trafikken som av andre yrkessjåfører blir betegnet som helt "gale", sier han.

Mye av treninga i klubben foregår langs E6 og R78 (mot Sandnessjøen).

– Det er ganske likt på disse veiene. mange som ikke tar hensyn til oss. Lokalt rundt Mosjøen har vi blant annet Vestersidveien der det er trygt og godt å trene. De som ferdes der har nok blitt vant til oss, og de tar hensyn, sier han.

Artikkeltags