Svenskene leder

Artikkelen er over 14 år gammel

De svenske lagene har tatt grepet om VM i Multisport, og det var de som først kastet seg utfor i Tjuvhola i Hattfjelldal.

DEL

Etter starten onsdag konkurrerte de 32 lagene i området Hemevan/Tärnaby helt fram til tidlig torsdag morgen. Da var de gjennom både terrengsykling, orientering og kontakt med det våte element. Blant annet måtte en av deltakerne på hvert lag ned på to meters dyp for å hente kartet til orienteringen.

De måtte også forsere en foss før de igjen satte seg på sykkelsetet og gjorde en sving i fjellene rundt Hemavan.

Kastet seg utfor

Utfordringen i Hattfjelldal, som har vært annonsert som et av høydepunktene i den 800km lange løypa, ble en mental prøve for deltakerne.

De fikk på seg kroppssele og kastet seg utfor fjellskrenten 70-80 meter over juvet som kalles Tjuvhola i Hattfjelldal. Lina var strukket 230 meter over på den andre siden, og helningen var på 35 grader.

Farten før oppbremsinga ble anslått til 75 km/t, og de fikk seg et voldsomt rykk i selen da de ble bremset opp i løpet av ti meter.

Det var også noen som fikk ryggsekene ødelagt i oppbremsinga, da de elastiske bremsesnorene hektet seg fast.

Uten søvn

Etter en knallhard start onsdag, og en like hard kveld og natt, tok de fleste lagene et par timers hvile på morgenen torsdag.

De to svenske lagene som kom først til Hattfjelldal hadde imidlertid ofret hvilen og ledet klart.

– Vi ville ikke riskere kø her ved Red Bull Challenge og kjørte bare på, sier kaptein Mikael Andersson i Lundhags Adventure, som var først ute.

– Men nå blir det tøft, og vi er skikkelige trøtte. Likevel satser vi på å sykle videre herfra og til starten på Okstind-etappen. Der skal vi få oss litt hvile før vi fortsetter, sier han.

Utover ettermidfdagen i går kom lagene til Hattfjelldal, men spredningen på lagene er stor. De siste kom ikke fram før det ble mørkt i går kveld. Natt til i dag og i dag skal lagene ta seg over Okstindbreen i ei løype som er 35 kilometer lang, og de skal sykle ned til Korgen camping. I Korgen skal lagene også ut i teknisk vanskelig orientering i en løype på 15km.

– Ønskereprise

Espen Løkholm fra Hatfjelldal har hjulpet arrangørene med å planlegge og montere lina over juvet.

– Det hadde vært en ønskereprise å få dette en gang til for bygdas egne ungdommer, eller fått noe slikt permanient. Jeg har arrangert noe liknende i mindre skala på 16. mai, men dette er hakket bedre, sier Espen som diskuterte med kultursjef Bjørn Erik Davidsen i går.

– Enig at det hadde vært en attraksjon å ha noe sånt fast her i Tjuvhola, men det tror jeg blir vanskelig, sier Davidsen.

NB! Multisport-VM har enormt god oppdatering på sine nettsider, og de som vil finne ut hvor lagene er kan gå inn på

www.arwc2006.com

Artikkeltags