Slet seg opp til Varden

Artikkelen er over 15 år gammel

Unni Vatshaug (39) var nesten minuttet foran Lisbeth Albrektsen (33) opp til Øyfjellvarden i første utgave av Værstingen. Et blodslit av et løp for dem som tok konkurransen mest alvorlig.

DEL

– Jeg går mye i fjellet, men har ikke trent særlig mye ellers i sommer, sier hardhausen Vatshaug når hun får pusten tilbake.

39-åringen brukte vel en time og seks minutter fra Mosjøen sentrum og opp til Øyfjellvarden gjennom Øydalen. Ei løype på rundt 9,5 km. Lisbeth Albrektsen var nesten minuttet bak. Hun hadde ingen mulighet til å følge Vatshaugs tempo opp de bratte bakkene på Øyfjellet.

Sykkel og løp

Da de første jentene kom til toppen, var det gått et kvarter siden Yngvar Hansen fra Mosjøen nådde varden. Han var suverent best i herreklassen, og slo både sykkelfantomet Tom Eriksen og kombinertløperen Lars Østvik fra Mo.

– Jeg kjente at jeg hadde en del å løpe på og fikk litt avstand til de andre på de lengste flatene, sier Hansen.

Østvik hadde øyekontakt hele veien opp, men klarte aldri å hente inn forspranget.

– Jeg lå for langt bak etter syklingen, sier Østvik.

Tom Eriksen ledet oppskriftsmessig etter sykkeldelen av løpet. Men han fikk bare vel et minutts forsprang på Hansen opp Øydalen før de byttet fra sykkel til løpesko. Østvik lå ytterligere et minutt bak.

Da de begynte på den vel tre kilometer lange løpeturen opp fjellet, ble Eriksen raskt innhentet.

– Jeg har knapt løpt en meter på trening. Likevel klarte jeg å henge sånn noenlunde med i de bratteste bakkene. Da måtte vi mer klyve enn løpe. Men straks det ble flatere partier, tapte jeg terreng. Da jeg måtte stoppe og knyte skoene, mistet jeg kontakten med de to i teten, sier Eriksen.

35 deltakere

29 menn og 6 kvinner deltok i den første utgaven av duathlon-løpet Værstingen. Løpet på 9,5 km med en høydeforskjell på godt over 800 meter er i utgangspunktet ei kondisjonsmessig utfordring av de store.

Likevel tror Tom Eriksen i arrangørklubben Mosjøen og omegn Cycleklubb at løpet bør kunne bli attraktiv også for reinhekla trimmere. Et par av dem deltok lørdag, blant annet Jan Eriksen, far til Tom. Han brukte vel en time og 50 minutter på turen.

– Det er en fin tur opp på fjellet hvis man tar det med ro, sier Eriksen. Styret i sykkelklubben må ta stilling til om de skal arrangere flere utgaver av Værstingen, men Eriksen tror det kan bli et populært løp etter hvert.

– I år trodde kanskje folk at det bare var for dem som trener hardt, men det var ikke meningen, sier han.

Nøkkel-stress

De fleste som deltok er aktive i sykkelmiljøet i Mosjøen. I tillegg hadde kombinertløperne Lars Østvik og Kenneth Bråten fra Mo tatt turen over fjellet for å delta. De fikk et voldsomt stress før løpet. Plutselig var nøklene til bilen borte, og dermed fikk de ikke ut syklene.

– Vi trodde først at vi hadde pakket nøklene i sekken som ble sendt opp til Øydalen til vekslingsstedet. Men så viste det seg at Tom Eriksen hadde tatt vare på dem, og han var dratt hjem en tur. Arrangørene hjalp til, og hentet politiet for å dirke opp bilen. Men de fikk det ikke til. Eriksen kom imidlertid seks minutter før start, slik at vi fikk ut utstyret. Det ble fryktelig mye stress før start, men det gikk bra. Det var et bra løp, sier Østvik.

Artikkeltags