– Hun hadde et veldig fint NM. Det siste året har hun ligget litt bak sine personlige rekorder, og slitt med å komme opp på nivået der hun skal være. Men nå ser vi mer og mer forbedring. Så nå begynner hun virkelig å komme i den formen som hun skal være i. Jeg tror neste halvår blir meget spennende for henne, sier Kim Torry Simmenes, som er Ragnas trener i Fauske.

Flyttet til Fauske

Ragna Forså flyttet i høst til Fauske for å gå på toppidrettsgymnaset der, og formen har bare pekt en vei siden.

– Vi har jobbet en del med å få inn en god treningsprogresjon, men det viktigste arbeidet som er gjort tror jeg er basistreningen. Det er en ganske god oppfølging på basistrening på toppidrettsgymnaset, og Olympiatoppen Nord har vært inne der. Jeg tror det er den delen som har gjort det største utslaget, sier Simmenes.

Ragna åpnet NM med å forbedre sin personlige rekord på 400m fri med halvannet sekund på torsdag, noe som holdt til en bronsemedalje. Samme dag svømte hun også sin nest raskeste 50m rygg for året, noe som holdt til en fjerdeplass.

Lørdag var det klart for tre øvelser. Først perset hun med drøye to sekunder på 200 fri og tok sølv, før det ble årets nest beste tid på 100 rygg og fjerdeplass, før det ble bronse på 50 fri, der hun satte en knepen ny personlige rekord.

Søndag ble NM avsluttet med bronse og ny personlig rekord på 100 fri. Her ble tiden 1:15,30, noe som var omtrent en forbedring av persen på sju tideler.

– På rett spor

– Tre bronse og en sølv er hun kjempefornøyd med. Ragna har hatt en kjempefin utvikling i fri i høst, og har perset på samtlige fridistanser, fra 50 fri til 800 fri. Så nå er hun endelig inne på rett spor igjen, etter en tung vår og sommer. Nå har det løsnet, og hun har perset på alt fra 50 fri til 800 fri, sier Trond Forså, som tror at flyttingen til Fauske har vært positiv.

– Det hjelper på å komme i et godt svømmemiljø og å få kvalifisert trenerkapasitet til å hjelpe seg, det er klart det har mye å si, sier han.

Tilbake på landslaget?

– Ragna er veldig fornøyd med helga. Hun har vært offensiv i tankegangen og svømmingen sin. Jeg hadde en samtale med landslagstreneren, og han var også fornøyd med at det har løsnet for henne, så han ser muligheten til at hun kan komme tilbake på landslaget.

I 2013 kom Ragna med på landslaget for funksjonshemmete, men hun kom ikke med da landslagene for 2014/2015 ble tatt ut i høst. Hun følges likevel tett av landslagsledelsen

– Landslagstrener Morten Eklund ønsker å ha henne med på to stevner sammen med landslaget i vinter/vår. Først Danish Open, og så British Open. Så selv om hun er ute av landslagssystemet følger han med, og legger til rette for at hun kan kvalifisere seg inn igjen, sier Trond Forså.