- Så ekstremt at jeg ikke finner ord

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Korgen ILs orienteringsveteran Jan Gaute Buvik er full av respekt for utøverne i multisport-VM.

DEL

Buvik var den som la opp orienteringsløypa deltakerne i VM i multisport - eller Adventure Racing World Championship som det heter - måtte gjennom i Korgen i går.

Da utøverne kom til Korgen hadde de allerede konkurrert i to døgn. Flere av lagene har knapt sovet noen ting.

– Legger de av gårde ut i løypa med en gang, er det så ekstremt at jeg ikke finner ord, sa Buvik i går før lagene kom inn fra sykkeletappen mellom Leirbotnet og Korgen Camping.

Da hadde de brukt natten på å forsere Okstindbreen.

Fysisk barsk

Det var Team Finland som kom først inn til campingplassen, med amerikanske Nike PowerBlast og svenske Lundhags Adventure Team bare minutter bak. De to førstnevnte valgte å hvile før de la ut i orienteringsløypa, mens svenskene bare ga seg selv tid til å spise litt før de hastet videre.

– Løypa er ikke ekstremt vanskelig. Teknisk er den middels, men den er ganske barsk fysisk. Delvis på grunn av landskapet, det er ganske "dalete" og de skal opp i fjellsida. I tillegg er det en lokal jungel. Kratt og underskog vokser tett, og det krever sitt, sa Jan Gaute Buvik.

Den løypa han egentlig la opp til viste seg å bli for hard selv for de hardeste. Buviks oppdrag var å lage en løype som tok omtrent tre timer å komme seg gjennom, og han laget først en ni kilometer lang løype. Den kuttet arrangørene med to kilometer, slik at løypa til slutt bare ble sju kilometer. På nettsiden arwc2006.com står det at løypa var 15 kilometer, men det er på grunn av ulike måter å måle på. Arrangørene måler distansen deltakerne virkelig må tilbakelegge, mens Buvik måler avstanden i luftlinje mellom de ulike postene.

– Den ble kuttet litt - vi skal ikke ødelegge dem helt. De har passert breen natten før, og har hatt det fysisk krevende nok for en stund, sa Buvik.

– Løypa krever konsentrasjon. Hva som er igjen inne i hodet til disse utøverne etter to døgn er ikke godt å si. Kanskje har de sovet bare et par timer. Sløvhet kan gjøre at man finner på det utroligste.

Og svenske Lundhags begynte sin orienteringsetappe med å gjøre en kjempemiss.

– De var litt ute av kurs, og jeg var i ferd med å miste troen på dem, sa Buvik.

Tidligere verdensmester

Team Finland la ut i orienteringsløypa først et par timer etter svenskene. Men til gjengjeld har finnene en tidligere verdensmester i orientering på laget. Petri Forsman var nemlig med å ta stafettgull med Finland tidlig på nittitallet.

– Det er faktisk flere dyktige orienteringsfolk på disse lagene, fortalte Buvik.

Svenske FJS kom inn som lag nummer fire i går ettermiddag.

De norske lagene har falt litt på resultatlistene, og lå i går ettermiddag på 23. og 25. plass.

Tre lag har allerede måttet kaste inn håndkleet og har gitt seg.

Artikkeltags