Slik beskriver 14 år gamle Emil Vilhelmsen fra Mosjøen, helgas miljøsamling i Ørnskøldsvik i regi av Vefsn Hopp.

Mens Helgeland slet med vind og slåregn, koste 14 hoppere og 12 ledere/foresatte seg i det flotte hoppanlegget til "IF Friska Viljoer" i byen ved enden av Sagavegen, nesten 50 mil lengre øst.

Kombinert

– Hoppsamlingene her i Sverige er garantert vellykkede, hvis ikke værforholdene er altfor elendige da. Nå var vi kjempeheldige og kunne kose oss i sol og sommertemperaturer, smiler unggutten som strakte seg til vel 95 meter i den flotte K90-bakken som ligger rett opp av sentrum i Ørnskøldsvik. Han satser på en karriere som kombinertløper og da gir gode skihopp et flott utgangspunkt for det etterfølgende langrennet.

– Her gikk det ikke så bra i starten på fredag. Jeg var for urolig i sittestillinga, forteller 14-åringen. Da var det bra å ha pappa Alv Arne med. Som lokal eks "storhopper", kunne han instruere sønnen og da gikk det bare "bedre og bedre".

For Emil er dette årets andre tur til hopping på plast i Ørnskøldsvik. I år har han også vært på slik trening i Lillehammer.

Ny "pers"

For andre var dette aller første gang på plast:

– Dette var kjempeartig. Sjøl om det var 10 års grense slik at jeg ikke fikk lov å kjøre gokart, forteller 9-åringen Mikkel Hjørnerød. Han hoppet mest i K10-bakken, men satte ny "pers" med på 15 meter i K20-bakken. Det var han storfornøyd med:

– Før hadde jeg 14 meter som personlig rekord, nå er jeg veldig glad for å ha tøyd lengda, smiler gutten.

Fornøyd var han også etter å ha møtt Matti Hautamäki. Mannen som fire ganger har hatt verdens lengste skihopp og nå står med verdens nest lengste stående hopp på hele 235,5 meter, trente sammen med hopperne fra Vefsn Hopp denne helga.

Han var med sammen med en gjeng hoppere fra heimplassen Kuopio i Finland og hadde ingenting imot å gi fra seg både et smil og en flott autograf til Mikkel Hjørnerød hans kamerat.

Inspirasjon

En annen som var fornøyd med helga, er "Vefsn Hopp-himself", Vidar Johansen.

– Ei helg i god Vefsn Hopp-ånd både i bredde og topp. Vi har hatt full aktivitet i fem bakker fra de minste til de største. Noen av hopperne fikk opp i mot 50 hopp. Det er bra på ei helg og gir god inspirasjon før høsttreninga starter nå like etter høstferien, sier han.

Johansen var overrasket over hvor bra Eirik Arntsen (18) og Emil Vilhelmsen (14) gjorde det:

– De har ikke hoppet så bra når de har starta på plast før om høstene. Kanskje var det fordi de nå fikk måle krefter med Matti. De kom omtrent jamlangt – med noen avsatser større fart, smiler hopptreneren. I helga kunne han også se dattera Maren (16), sveve skikkelig langt i K55. Dessverre ødela den sterke vinden søndag, slik at hun ble snytt for debuten i byens K90-bakke.

Hommelstø med

Tre hoppere og to ledere fra hoppmiljøet i Hommelstø var også med til Sverige. Hopperne strakte seg langt både i K35- og i K55-bakken og stortrivdes i lag med folkene fra Vefsn. De hopper i sin lokale bakke, Klokkaråsen, til vanlig.

– De hadde stor framgang og gjorde en fin innsats, mente Vidar Johansen om de langvegsfarne fra Brønnøy.

– Ei perfekt hopphelg, konkluderte de to guttene og den ene jenta fra Velfjord.