Mandag og tirsdag var han på besøk på Helgeland med prosjektet «Young Stars Kombinert».

Mandag kveld på Skillevollen i Rana og tirsdag kveld i Storhaugen i Mosjøen.

Over 60 unger

Han syns det er fantastisk at det til sammen var godt over 60 unger som fikk prøve seg.

[–] Jeg har vært både på Voss, i Alvdal og i Molde i løpet av høsten og vinteren, og her på Helgeland slår dere alle rekorder, sier han etter tirsdagens trening i Storhaugen.

Alv Arne Vilhelmsen i Mosjøen IL har organisert opplegget og fått med seg gamle kombinertstjerner som Tom Sandberg og Kenneth Braaten på Mo.

Hovedmålsettingen er å få flere til å begynne med kombinert. På Helgeland er det bare Emil Storjord Vilhelmsen (17) og Even Kvandal (14) fra Mosjøen som er aktive utøvere.

- Skilek viktig

Jan Christian Bjørn, som var aktiv kombinertløper på toppnivå fra 2003 til 2010, syns skilek er inngangsbilletten til kombinert.

- Alt som har med skiferdighet, balanse og hopping i små bakker er grunnlag for å starte med kombinert. Det er et godt langrennsmiljø og det er et hoppmiljø her på Helgeland. Det er absolutt muligheter til å få opp kombinertsporten, sier han.

Det han fikk se på Mo og i Vefsn gledet han seg over.

- Skiferdigheten er veldig god, og da er ikke veien lang for dem som organiserer trening til å la ungene teste hopp, sier han og legger til at det ideelle er å få i gang kombinerttrening.

- En kombinerttrening som en ekstratrening i tillegg til langrennsøktene hadde vært fint, sier han.

Tirsdag kveld startet ungene med forskjellige leker på sletta under hoppbakken.

Det gikk unna i svingene, og de fleste øvelsene ble gjennomført uten staver. Alt fra å leke sisten til å prøve hoppstilling.

- Balanse er viktig

- Prøv denne stillingen og kjenn når dere har balansen, sa instruktøren og alle ungene prøvde sittestillingen som brukes i hoppbakken.

Til slutt i treningen gikk ungene opp i bakken for å hoppe. Det er fire bakker i Storhaugen og det var selvsagt 10-meteren de prøvde.

- Det er litt skummelt å klatre opp, spenne på seg skiene og sette utfor. Men jeg ser at selv om læringskurven er bratt så er det mange her som behersker det, sier Bjørn.

PS! Etter treningen var det saft og vafler i varmestua, og alle fikk en t-skjorte fra NSF.