Det var en tilfeldighet som gjorde at Mette ble med i europamesterskapet, selv om hun har konkurrert med sine grønlandshunder i mange år. – Jeg snakket med Bjørn Kristiansen fra Rana, en jeg har konkurrert med ofte, og han skulle delta. Da fant jeg ut at jeg ville delta, sier hun.

I motsetning til mange andre hundeløp er EM et renraseløp.

– Europamesterskapet er et renraseløp for polarhunderasene grønlandshunder, samojeder, alaskan malamute og siberian husky, og løp der vi konkurrerer med «likesinnede» blir det flere og flere av, sier Mette som har åtte grønlandshunder hjemme i Herringen.

I mange år har entusiasten fra Herringen ivret for at renraser skal konkurrere med hverandre. Hun har blant annet stått bak Maaje-løpet på Majavatn.

– I år får vi flere deltakere enn noensinne, sier hun.

Kamp om 3. plassen

Det ble knallhard konkurranse om tredjeplassen i EM, men etter det andre løpet hadde Mette vel et minutt tilgode på Mårten Hølland. Mesterskapet gikk over to dager, der deltakerne kjørte ei løype på 52km og sammenlagttida var tellende.

– Etter første dag lå jeg 21 sekunder etter, og jeg startet som nummer fire i det siste løpet. Halvveis tok jeg han igjen, men mot slutten passerte han meg igjen. Da var det bare å gasse på for å holde avstanden, og jeg klarte det med et nødskrik. Men det var hardt på slutten, sier Mette, som brukte fem hunder i det siste løpet. I klassen hennnes var det tillatt med inntil sju hunder.

– Første dagen brukte jeg seks hunder, men andre dagen måtte jeg la «gamlefar» hvile. Da gikk det fortere, sier hun.

Tunge hunder

Grønlandshundene er tunge hunder i forhold til mange andre, men for Mette er det viktig å bevise at også hennes hunder kan løpe fort.

– Jeg trener 3-4 ganger i uka, og hundene mine har 70 mil i beina denne sesongen. Jeg vil bevise at grønlandshundene har det rette instinktet for å konkurrere, bare de blir trent rett. Treningsmengden kan økes, og bare jeg slipper elgplagen i Herringen så skal det gå bra, sier hun.

For to år siden ble tre av hundene hennes skadet av ei illsint elgku, og i vinter har mange treningsturer gått fløyten på grunn av innpåsliten elg.

Resultater EM grønlandshunder (Lørdag/søndag):

1. Nisse Uppström, Sverige6:37:45 (3:23:02/3:14:43)

2. Kristin Esseth, Sverige6:48:25 (3:28:56/3:19:29)

3. Mette Ånes, Norge7:04:52 (3:35:37/3:29:15)

4. Mårten Hølland, Norge7:06:05 (3:35:16/3:30:49)

5. Bjørn Kristiansen, Norge7:26:40 (3:42:05/3:44:35)

12 deltakere