I morgen starter vinter-OL. Den norske troppen er uten deltakere fra Nordland. Sist det skjedde var i Lake Placid så langt tilbake som i 1932!

– Det er vel ikke rett å si at troppen er uten folk fra Nordland. Jan Egil Andresen, som vokste opp på Nesna, er med, sier Inger Aufles.

– Han var med oss da jeg trente kretslaget, like før han og familien flyttet sørover, sier hun.

Tre medaljer

Inger Aufles var med i Grenoble-OL i 1968 og Sapporo-OL fire år seinere

Simon Slåttvik vant Nordlands første vinter-OL-gull i 1952. I 1968 havnet for første gang to medaljer i fylket, og det var Inger Aufles fra Kjærstad IL i Mosjøen som tok begge. Hun gikk 1. etappe da «Jentutt'n» (Babben Enger og Berit Mørdre) vant stafettgullet. Aufles kapret i tillegg bronsen på 10km langrenn.

Inger Aufles tok sin tredje OL-medalje da hun igjen gikk 1. etappe på stafetten i 1972, hvor Norge ble nummer tre.

– Jeg håpet i det lengste at Guro Strøm Solli ville komme med, for det er hun god nok til i sine beste stunder. Men hun svingte litt i prestasjonene, og så ung som hun er får hun nok sjansen seinere, sier Inger som selv var 27 år da hun debuterte i mesterskap.

Jubilerer i år

Det er 40 år siden Inger skrev idrettshistorie sammen med «Jentutt'n» i VM i Oslo. De ble nummer to bak uovervinnelige Sovjet på stafetten, og viste at norske kvinner kunne hevde seg i langrenn.

Nå er hun med i Gullklubben sammen med tidligere OL-vinnere.

– I år skal vi ha fest 6. mai, og der håper jeg vi kan invitere nye gullvinnere. Jeg har tro på både Marit Bjørgen og Magnus Moan, sier Inger.

Gullklubben har bestått siden 1986, og har over 100 medlemmer.

– Vi jobber for å gi støtte til unge fremadstormende utøvere og stipendene våre kan i framtida gi nye gullvinnere, sier hun.

Har fostret 15 vinterolympiere

I alt har vi funnet 15 vinterolympiere fra Nordland fylke. Fire av dem har vunnet gull. Av disse er det tre kombinertløpere. Den mestvinnende OL-fareren fra Nordland er Inger Aufles med ett gull og to bronse. Også Elin Nilsen har vunnet tre OL-medaljer.

Av de 15 OL-deltakerne fra Nordland kommer fem fra Salten. Her er det som vi mener er en komplett oversikt over nordlendinger fra Nordland i vinter-OL.

1936 - Garmisch:

På en nesten uforklarlig måte klarte Bernt Østerkløft fra Valnesfjord IL langt, langt mot nord å overbevise søringene om at han fortjente en plass i kombinerttroppen. Østerkløft ble nummer seks bak blant andre sine tre landsmenn som tok alle tre medaljene. I et oppslagsverk står det at Bernt Osterkløft fra Sverige kom på 6. plass i resultatlista. Valnesfjordingen ble dermed Nordlands første vinterolympier.

1948 - St. Moritz:

På grunn av krigen gikk det 12 år til de neste lekene. Igjen var det en kombinertløper som representerte fylket i OL-troppen, nemlig Kåre Østerdahl fra Mo Skilag. Også han ble dårligste nordmann med 12. plass. På 18 km langrenn hvor kombinertgutta gikk sammen med spesialistene, ble Østerdahl nummer 32.

1952 - Oslo:

Kombinert var fortsatt vår paradegrein, Simon Slåttvik som opprinnelig kom fra Valnesfjord akkurat som Østerkløft, vant Nordlands første vinter-OL-gull etter at han ble nummer 15 blant spesialistene på 18 km. 54 sekunder etter at Slåttvik kom i mål, brøt Hallgeir Brenden målsnøret som vinner av spesialdistansen. Dermed ble det to norske gull på under et minutt. Simon Slåttvik var da flyttet til Mo og representerte Stålkameratene i OL.

1956 - Cortina:

Oddmund Jensen fra Sørfold var den tredje fra Salten som konkurrerte i vinter-OL. Jensen var da flyttet sørover, og på 50 km langrenn ble han beste nordmann med 14. plass. På 3-mila gikk han inn til 17. plass som nest dårligste nordmann. Oddmund Jensen ble seinere suksessrik rikstrener i langrenn og til slutt sjef for det norske smøreteamet i flere OL og VM.

1960 - Squaw Valley:

For første gang var det to utøvere fra Nordland i OL-troppen. Oddmund Jensen gikk igjen de to lengste langrennsøvelsene med 10. plass på 3-mila og 11. plass på 50 km som resultat.

Den andre deltakeren fra Nordland var skøyteløperen Nils Aanes fra Andøy. Han ble nummer 24 på 500 meter (42,5), mens han brøt 1500 meter. Noen år seinere ble vesterålingen Europamester i Göteborg foran tre andre nordmenn!

1964 - Innsbruck:

Den samme Nils Aanes ble Nordlands redning fire år seinere med 16. plass på 1500 meter (2,14,6).

Nåværende bodøværing Christian Hallèn ble nummer ti i aking dobbeltkjelke sammen med Jan Axel Strøm, men det skjedde fem år før oslomannen gjorde «nordlending» av seg.

1968 - Grenoble:

For første gang havnet to medaljer i fylket. Inger Aufles fra Kjærstad i Mosjøen ble fylkets andre gullvinner. Hun gikk 1. etappe da «Jentutt'n» (Babben Enger og Berit Mørdre) vant stafettgullet. Aufles kapret i tillegg bronsen på 10. km langrenn. På skøytebanen klarte Per Willy Guttormsen som er født i Narvik, 4. plass både på 5000 og 10.000 meter. Dessuten kom Johan Lind på 29. plass på 500 meter (se Sapporo-OL).

1972 - Sapporo:

Aufles og Lind igjen. Inger Aufles tok sin tredje OL-medalje da hun igjen gikk 1. etappe på stafetten hvor Norge ble nummer tre. Hun ble også nummer 12 både på 5 og 10 km. Johan Lind (nr. 18 på 500 meter med 41,14) er mer ukjent for de fleste. Han bodde hele oppveksten i Mosjøen og ble omtalt som nordlending. Han innehadde i sin tid Norgesrekorden både på 500 meter (40,6) og 1000 meter (1,21,7). Fylkets tredje Sapporo-farer var skiskytteren Ivar Nordkil fra Bjerkvik som gikk på stafettlaget og ble nummer fire.

1976 - Innsbruck:

Etter noen magre år ble vi igjen reddet av kombinertsporten. Tom Sandberg fra Mo Skilag ble nummer 8 og beste norske deltaker.

Det var for øvrig dette året at vår populære skøytetrener Peter Mueller vant 1000 meter (1,19,32) foran Norges kanskje mest ukjente skøytemedaljør Jørn Didriksen.

1980 - Lake Placid:

Tom Sandberg var begynt klatringen. Denne ganger ble vår nye kombinertkonge nummer fire og beste nordmann. Men det skulle komme mer. Eric Heiden som aldri ble nordlending, vant for øvrig alle fem skøytegullene.

1984 - Sarajevo:

Nordlands tredje OL-gull vinterstid ble et faktum. Tom Sandberg fra Mo i Rana vant et relativt greit gull i kombinert foran tre finner som i ettertid ble hevdet var bloddopet!

Kjell Søbak som i mange år bodde i Bodø mens faren jobbet ved Bankgata skole, vant for øvrig sølv i skiskytterstafett og ble nummer fire på 10 km. Men å definere han som nordlending, vil nok hedmarkingene legge inn protest på.

1988 - Calgary:

Salten kom tilbake på OL-kartet. Marianne Dahlmo fra B&OI i Bodø vant sølv i kvinnestafetten og fikk 8. plasser både på 5 og 20 km. På den sistnevnte distansen fikk hun selskap av en utøver fra samme klubb da Marit Elveos ble nest beste norske med 18. plass.

Resten:

Albertville (92), Lillehammer (94), Nagano (98) og Salt Lake (02) er moderne OL-historie. Derfor nevner vi bare summarisk at:

Elin Nilsen fra Bossmo i løpet av tre leker vant tre stafettsølv samt at hun fikk to 4. plasser og en 5. plass individuelt. Dermed er hun en av Nordlands fremste olympiere.

Kombinertløperne fra Mo også i moderne tid holder stand. Kenneth Braaten var med da Norge vant laggull i 1998, og Lars Andreas Østvik (5. plass lag) rakk å bli fylkets foreløpig siste olympier i 2002 før han ble påkjørt og skadet av en bil i Salt Lake. Erstatningssummen ble nesten tre millioner.

2006 - Torino:

Men i år er det altså slutt. Nordland er uten deltakere i OL-troppen. Vi må trøste oss med en kombinertløper fra Troms og en langrennsløper fra Finnmark. Nordlendingene fra Nordland sitter hjemme.