Marit er datter til Mette Ånes, den mest meritterte hundekjøreren på Helgeland, som har konkurrert og trent grønlandshunder en årrekke.

- Vi i Team Helgeland hundekjøring var med i Nordic Open i Åsarna i Sverige i helga, og Marit imponerte, sier Bjørn Kristiansen fra Mo i Rana som selv er aktiv hundekjører i teamet.

Hun er et viktig tilskudd, og det skal bli artig å se hvor langt hun kan nå, sier han.

Sekundstrid

Marit kjørte et 4-spann i nome klasse B for polarhunder (grønlandshunder). Konkurransen gikk over tre dager og det var tida sammenlagt som gjaldt.

- Marit er 15 år nå, og hun kjører i juniorklasse til hun blir 17 år. Hun var alene i klassen i helga, men kjørte fortere enn beste seniorkjører, sier Krsistiansen med et smil.

Det var nemlig han som vant seniorklassen i sprint 10 km.

- Vi konkurrerte i tre dager og til slutt sto det om sekunder mellom oss. Hun slo meg med 14 sekunder totalt. Du kan tenke deg at jeg fikk høre det på hele hjemturen, sier han.

- Marit er jo vokst opp i en polarhundfamilie, så hun har nok lært mye av sin dyktige mor, sier Bjørn som selv har holdt på med hundekjøring i 20 år.

Trener for VM

Mette Ånes var også med i Åsarna, og hun kjørte mellomdistanse som er tre ganger 44 km.

- Mette trener dag og natt til VM i langdistanse, som i år går i Norge. Hun skal kjøre 400 km i Femundsløpet som er VM-løypa, sier Bjørn.

For tre år siden gjorde både han og Mette furore i VM i Åsarna. Bjørn og Mette ble verdensmestre.

- Når det gjelder polarhunder er det Mette som er den beste. Jeg tør å påstå at hun har Nordens beste grønlandshunder, og det nyter vi alle godt av, forteller Bjørn som også bruker hunder som hun har oppdrettet.

- Marit brukte morens topptrimmete grønlandshunder. Neste utfordring for henne blir Maajeløpet 19. februar. Team Helgeland hundekjøring er stolt over og få fram nye talent i teamet, sier Bjørn Kristiansen.

Det var ca. 90 hundekjørere i alle klasser i Nordic open. Fra Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Ungarn.

Resultater:
Mellomdistanse, 3 x 44km:
1. Mette Ånes, Norge 9.41.41
4-spann sprint BJ, 3 x 10km:
1. Marit Ånes, Norge 1.33.22
4-spann sprint B, 3 x 10km:
1. Bjørn Krsitiansen, Norge 1.33.37
2. Annika Jansson, Sverige 1.33.54