Gå til sidens hovedinnhold

Må erstatte inntektene

Artikkelen er over 14 år gammel

Leder i Mosjøen IL konstaterer at automatinntektene er tapt. – Nå må vi forsøke å erstatte disse, Øystein Moldrem

Kulturminister Trond Giske har endelig fått medhold i sin kamp mot private spillentreprenører og de store organisasjonene som driver spilleautomater.

Staten vant automatsaken i EFTA-domstolen onsdag. Dette betyr at Norsk Tipping kan gis enerett til drift av gevinstautomater, slik Stortinget vedtok i 2003.

Tidlig ute

Mosjøen IL var et av de første idrettslagene på Helgeland som begynte med spilleautomater, og Øystein Moldrem har vært med fra starten.

– Vi gjorde de første spede forsøk i 1994-95, men det ble ikke mange kronene i inntekt de første årene. Det er de siste tre-fire årene at de store inntektene har kommet, sier han.

I hans idrettslag har regnskapene vist opp mot 750.000 kroner i inntekter på det meste. Mange idrettslag har hatt automatinntekter de siste årene, og størst på Helgeland er Stålkameratene. De har bokført det dobbelte av Mosjøen IL.

– Har gjort som de andre

I mange idrettslag har debatten om den etiske siden ved å tjene penger på folks spillegalskap vært reist. Veldig få idrettslag har stoppet frivillig, og det er også få kommuner som har vedtatt forbud mot spilleautomater.

– Vi har nok gjort som de fleste andre og ventet på tiltak som kan redusere muligheten for å spille seg blakk. Det eneste kulturministeren har fått gjennom er et seddelforbud, og det ser ikke ut til å virke. Etter vår mening kunne han samarbeidet med bransjen, men målet har nok hele tida vært å få automatene over til Norsk Tipping, sier Moldrem.

Redusere aktivitet

Framtida uten spilleautomater har ikke Moldrem noen bastante meninger om.

– Pengene blir vanskeligere å få inn, og vi må kanskje redusere aktiviteten noe. Resultatet er selvsagt at det vil koste noe mer å være med på våre aktiviteter, og det blir sikkert mer dugnadsarbeid og flere kakelotterier igjen, sier han.

Kompensasjon fra staten etter bortfallet har ikke Moldrem stor tro på.

– Direktestøtte til drift av idrettslag har alltid vært en forsvinnende liten del av våre inntekter, og det tror jeg det fortsatt vil bli. Ser at de har lovt penger, men tror ikek noe på det.