– Løy om alderen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Veron Simon Ogar skal være 31 år, og ikke 18. – Bare tull, sier spilleren selv.

DEL

Nigerianeren spilte for Sandnessjøen sitt A-lag og juniorlag i vårsesongen i fjor, og gikk til Stålkam i høstsesongen. Etterpå var han på prøvespill i Bodø/Glimt like før jul. Der gjorde han det så godt at 1. divisjonsklubben ønsket å se på mulighetene for å hente han til Bodø permanent.

Ifølge Politiets utlendingsenhet har nemlig en påstått 18 år gammel nigerianer løyet om alderen sin. Spilleren prøvespilte for et av topplagene i Norge like før jul, men politiets undersøkelser viste at han egentlig var 31 år. Rana Blad vet at denne spilleren er Veron Simon Ogar.

– Det ble tatt en tann-test som sier at jeg er 31 år. Men det er ikke sant. Det er bare tull. Jeg har sendt oppover alle papirer som viser at jeg er 18 år og at jeg har spilt for Nigerias ungdomslandslag, sier Veron på telefon fra Nigeria, der han for tiden etter eget utsagn trener med gamleklubben Christ Ambassador Academy/Rainbow United FC.

Dokumentasjon

Rana Blad har fått se kopier av det som visstnok skal være Verons pass og fødselsattest. De sier at han er født 24. april 1987. Vi har også fått se det som skal være en bekreftelse fra Nigerias fotballforbund på at Veron spilte seks aldersbestemte landskamper i perioden 2001-2003 for henholdsvis U14-, U15- og U16-landslaget. Denne bekreftelsen er undertegnet Bola Oyede, og datert 27. desember 2005. Oyede var ifølge nettstedet Kickoffnigeria en av 40 som mistet jobben i det nigerianske fotballforbundet i januar på grunn av en omorganisering. Han har tidligere vært en sentral person i forbundets administrasjon. Roar Hansen, informasjonssjef i Politiets utlendingsenhet, vil ikke bekrefte at spilleren det er snakk om er Veron.

Spilleren hoppet av og søkte asyl i Norge etter en turnering i Sverige, og oppga at han var 16 år. Siden man mistenkte at dette ikke var korrekt, ble det gjennomført alderstester.

– Det kan være røntgenbilder av ledd eller det kan være å se på tenner. Dette er medisinske tester som gir en indikasjon på personens alder. Disse er brukt i mange saker, og er vitenskapelig anerkjente, sier Hansen.

Ni år eldre

Disse testene viste at spilleren var minst ni år eldre enn oppgitt.

– Vi sendte en forespørsel til nigerianske myndigheter, og de opplyste om personens alder, forteller Hansen.

Og alderen de oppga skal altså være 31 år.

– Det er ingen grunn til å tro at det ikke er sant. Når vi selv har gjort tester som viser at han er eldre, er det sterke indikasjoner på at spillerens oppgitte alder ikke er helt korrekt, sier Hansen.

Håper fortsatt

Bodø/Glimt har fått dokumentasjon fra Veron på at han er 18 år, men avventer nå situasjonen.

– For vår del er det ikke aktuelt å hente Veron hvis han er 31 år. Så lenge de opplysningene ligger der, må vi forholde oss til det inntil det motsatte er bevist. Dersom han er snart 19 år er han veldig spennende for oss, sier sportssjef Erik Hoftun.

– Saken ligger hos politiet og UDI. Så lenge de mener han er eldre, så står saken slik. Før vi har fått en bekreftelse derfra på at han er 18 år, kan ikke vi gjøre noe med det.

Veron selv har ikke gitt opp håpet om Glimt-kontrakt.

– Jeg har fått masse tilbud etter at jeg kom hjem. Blant annet vil en agent ha meg til Frankrike for å spille fotball. Men jeg nekter. Jeg vil spille for Glimt. Jeg liker Norge og har familie der, sier Veron.

Veron stakk av uten pass og papirer da han spilte i Gothia Cup i Sverige i 2003. Han søkte asyl i Norge, og havnet i Sandnessjøen siden han på det tidspunktet hadde en tante der. I fjor sommer kom han til Mo i Rana og Stålkam. Like over nyttår måtte han reise ut av landet etter å ha fått endelig avslag på sin asylsøknad.

Artikkeltags