Klar for Birken

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Tre helgelendinger har ambisjoner om å gjøre det bra i Birkebeinerrittet. Både Tom Eriksen (37), Terje Jørgensen (33) og Trond Nyland (38) sykler for topplasseringer i verdens lengste terrengsykkelritt.

DEL
Terje Jørgensen har flere gode plasseringer å vise til i den 89 kilometer lange klassikeren mellom Rena og Lillehammer. Milslukeren har en personlig rekord på 3.06.10. Den har Jørgensen forhåpninger om å pynte på.
Det fungerte bra da han sist helg gikk til topps i Ranværingen. Terje var også godt fornøyd med det han presterte i Brummunddal for to uker siden. Han er klar over at det rapporteres om kjempeforhold i år. Værutsiktene er også gode for han og de 10.800 rytterne som har vært så heldige å sikre seg startlisens.

Bortimot 10.000
Anne Lise Borgundvåg forventer ikke at mer enn 9500 av de vil stille til start. Rittsekretæren kan fortelle at mellom 10 og 15 prosent av de påmeldte bruker og utebli.
Det har ikke Trond Nyland til hensikt å gjøre. Han har vært med to ganger og har like mange merker. Nyland har de siste årene imponert både i Birkebeinerrittet og Vasaloppet. To ganger har han vært inne blant de 400 beste i Vasaloppet. Det skulle fortelle det meste om Mosjøen-sliterens kapasitet.

Under tre timer
Tom Eriksen har nok størst potensial av helgelendingene i helga. Han starter i eliteklassen og får det enklere i starten enn de andre. Han har bare 84 i feltet, mens Terje og Trond må ut sammen med 700 andre. Eriksen som har gjort et vellykket comeback, var uheldig og punkterte under Markatrilleren sist helg. Eriksen lå bra an da det gikk hull på dekket fem kilometer før mål.
Han satser på å revansjere seg i Birkebeinerrittet. Tom krysser fingre for at det fortsatt er hold i klisjeen om at en dårlig generalprøve gir en god premiere.
– Målet er å sykle under tre timer, sier han.

Satser på personlig rekord
3.23.00 ble Trond Nyland klokket i mål på i fjor. Han hadde hele 17 minutter til gode på merkekravet. Målsetningen i år er å forbedre den personlige rekorden. Dersom det blir optimale forhold mener Trond det bør være gode muligheter for det. Nyland er inneforstått med at marginene er små.
– En punktering er nok til å spolere hele rittet. Det kan fort oppstå uhell når så mange legger av gårde samtidig. Det blir med andre ord viktig å holde tunga rett i munnen.

Enorm opplevelse
– Hva er det som lokker dere sørover for å sykle Birkebeinerrittet år etter år, Trond?
– Det er først og fremst opplevelsen som er drivkraften for mitt vedkommende. Rittet er en stor folkefest. Det må bli det når så mange mennesker samles på en gang. Jeg synes rammen rundt arrangementet er flott. Spesielt de gangene det er pent vær. Da bruker det å være mye folk på fjellet og langs løypa. For meg er også Birkebeinerrittet en gyllen mulighet til å legge press på seg selv. Jeg synes det er lettere å holde treningen i gang når jeg har satt meg et konkret mål, sier Nyland.
Han trener i gjennomsnitt fire-fem ganger i uka. Det blir litt mer de gangene han forbereder seg til de store arrangementene.

Artikkeltags