Hun kom i mål på under et døgn, akkurat slik hun hadde planlagt.

- Det gikk veldig fort i starten og jeg hang på et huskyspann et stykke over isen etter starten fra fra Drevsjø. Etter sekstimershvilen på andre etappe startet jeg litt bak det andre hundespannet med polarhunder, og jeg kom først i mål, sier en fornøyd debutant på telefon fra Røros.

Mandag kveld var det premieutdeling og fest for deltakerne.

Det var første gang det ble kjørt juniorklasse (15-17 år) langløp. Marit Ånes (grønlandshunder) og Erle Amalie Fuglesteg (malamuter) var de eneste deltakerne med polarhunder.

Kald fornøyelse

Femundløpet er det største hundeløpet i Sør-Norge, og på de tre distansene var det 164 som startet.

Det var ekstremt kaldt da 600 km startet torsdag, og også da kjørerne på 400 km satte i gang fredag. Det viser også resultatlistene i og med at omlag halvparten av hundespannene måtte bryte. Mandag ettermiddag var heller ikke alle kommet til mål.

- Da vi startet lørdag ettemiddag var det bare 25 minus, sier Marit.

Hun fikk en liten forfrysning i ansiktet, men berget hender og føtter.

- Litt kaldt på føttene da vi startet på andre etappe, men det gikk bra, sier hun og legger til at alle de 15 i juniorklassen fullførte.

Passerte konkurrenten

Marit forteller at lederhunden Devdi slet litt med en fot de siste tre milene.

- Problemet var at den ble halt og ikke kunne galoppere i lett terreng og nedover. Det tapte vi litt på de tre siste milene, sier hun.

Juniorene kjørte 65 km på sin første etappe og 74 km på den andre etappen. Mellom etappene var det en sekstimers pause, og på andre etappe var det jaktstart.

- Jeg lå seks minutter bak det andre spannet med polarhunder etter første etappe, men klarte å passere henne på andre etappe. Hun kjørte litt feil også, så det ble god margin i mål, sier Marit.

Hun er veldig fornøyd med gjennomsnittsfarten under løpet.

- Jeg fikk 13,4 km/t på første etappe og 11,8 på andre. Det er litt fortere enn jeg hadde regnet med, sier hun og gleder seg til premieutdelingen.

- Har hørt at vi med polarhunder skal få egne premier.

Resultatliste junior 139 km (effektiv tid):
1. Ole Morten Borgersen, Skien 14 timer 25 min
2. Niklas Rogne, Røros 14.41
3. Amund R. Kokkvoll, Røros 14.47
14. Marit Ånes, Herringen 17.09
15. Erle Amalie Fuglesteg, Vaset 17.48