Før helga ble det kjent at MIL-profilene Hamed og Hamid Tajik ble fengslet og blir sendt ut av landet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og MIL har sammen med andre støttespillere tatt opp kampen på brødrenes vegne.

– Dette er to fantastiske gutter som aldri har gjort noe galt. De er ikke bare forbilder for de unge i idrettslaget, men også to ressurspersoner hele Mosjøen kommer til å kjenne savnet av, sier Sten Magne Hansen. Sammen med Espen Isaksen, Einar Johnsen, Per Drage, Tommy Gløsen og Odd Eriksen, la de en plan for det videre arbeidet rundt saken til brødrene.

Nye bevis

– De har begge to vært svært viktige i integreringsarbeidet i klubben, og Hamed skulle hjelpe til med å trene et av de aldersbestemte lagene neste sesong. Mange har et nært forhold til de, og jeg har selv en sønn som grått og grått etter at de ble fengslet, sier Tommy Gløsen.

Nå håper støttegruppa at de kan være med på å påvirke vedtaket om utkastelse.

– Vi tar kontakt med alle de vi vet kan være behjelpelige med å løfte saken fram i lyset, sier Hansen vel vitende om at tiden er knapp.

– Når Hamed og Hamid først er sendt til Afghanistan, vil arbeidet med å hjelpe dem bli ennå vanskeligere, sier han.

Brødrene Tajik fikk avslag på oppholdstillatelsen for andre gang i 2011, og MIL har aktivt jobbet med saken det siste halve året. Klubben har vært i kontakt med gode asyladvokater og UDI, og klubben har fått beskjed om at lokalt engasjement eller nye bevis i saken er forhold som kan endre avgjørelsen.

– Vi har nå fått tak i bilder som kan vise at guttene er født og oppvokst i Iran, og vi håper dette kan være grunnlag nok for at saken deres blir gjenopptatt, sier daglig leder i MIL-fotball, Espen Isaksen.

– Hvorfor har ikke Tajik-brødrene framskaffet disse bevisene selv tidligere?

– De hevder selv de aldri har blitt bedt om å gjøre det.

En eventuell rettssak vil bli en kostbar affære, men Isaksen sier at den utgiften er de villige til å ta.

– Kommer vi først så langt, så skal vi klare de økonomiske utfordringene.

Unik sak

Støttegruppa er fullt klar over at det er mange asylsøkere som blir sendt ut av landet igjen, men de føler likevel saken med Hamed og Hamid er mer unik. Brødrene har afghanske foreldre, men har hele tiden hevdet at de er født og oppvokst i Iran der moren ennå bor. At de skal sendes til Afghanistan, et land de aldri har vært i eller kan språket til, er for Sten Magne Hansen helt uforståelig.

– Jeg er så sinna og frustrert at jeg ikke har sovet på to døgn. De er statsløse og ingen land vil ha dem, men likevel skal de sendes ut av Norge, sier en oppgitt Hansen.

– Hadde de blitt sendt til et land de har tilhørighet til hadde vi akseptert det, sier Tommy Gløsen.

– Hovedmålet vårt er at de skal få bli i Norge, men det vil likevel være en seier om de blir sendt til Iran. Der har de familie, og de har selv gitt uttrykk for at de mye heller vil dit. Å flykte fra Afghanistan til Iran er helt umulig.

Arrangerer fakkeltog

På tirsdag ettermiddag arrangerer MIL et fakkeltog i sentrum av Mosjøen til støtte for brødrene Tajik. Klubben håper flest mulig kan ta seg en pause i juleforberedelsene for å delta.

– Det handler om å vise medmenneskelighet. Det er ikke bare vi i klubben som har et nært forhold til guttene, og jo flere som møter opp, jo større er sjansen for å hjelpe de, sier Hansen.