Det var mandag at Vidar Djupos fikk sitt ublide møte med den firbeinte.

– Jeg hadde gått noen runder på anlegget og samtidig registrert at det var en del folk med en hund inne på området. Hunden løp fritt og for fram og tilbake inne på stadion. Jeg passerte dem flere ganger uten at noe skjedde. Men så plutselig, da de hadde stilt seg opp ved det gamle skiskytteranlegget, angrep den plutselig og beit meg øverst i det venstre låret da jeg kom forbi, forteller Djupos.

Bittet var så pass kraftig at tennene gikk gjennom treningsdressen og satte merker i låret.

Bedt om å anmelde

– Det synes ikke så voldsomt, men det gjorde vondt lenge etterpå, forteller 44-åringen, som dagen etter dro til lege for å få satt ei stivkrampesprøyte. Samtidig var han innom politistasjonen for å registrere det som hadde skjedd. Kort tid etter ringte politiet og minnet om at de uansett ville opprette en sak på forholdet.

– Jeg hadde ikke tenkt å gjøre det, men det er vel kanskje best, ikke minst om det skulle oppstå komplikasjoner, sier Djupos, som ikke ønsker å stå fram på bilde i avisen. Men han synes det er greit at saken blir belyst.

John Stenberg ved Mo i Rana politistasjon forteller at det er påtalemyndigheten som skal ta stilling til saken og at det tar noen dager.

Hunder i løypa

Djupos er en flittig bruker av idrettsanleggene i Rana både sommer og vinter og det er ikke første gangen han har blitt angrepet av hunder som går løs.

– Det ser ut som de er glad i oss idrettsfolk. Vi skiller vel ut adrenalin som de liker, sier Djupos, som ikke har opplevd at en hund har gått så hardt til verks som denne gangen.

– Jeg synes det bare er blitt verre og verre med hunder i anleggene. Det kan ikke være ei spesielt gunstig utvikling, avslutter Djupos, som i dag føler seg bra i foten og som derfor er i full trening igjen.

På Skillevollen har det de siste årene stått et skilt inne på stadion der det står at det ikke er tillatt med hunder på området. I dag er dette skiltet borte.

– Vi henstiller fortsatt folk om å lufte hundene andre steder, skiltet er bare ramlet ned, sier Ketil Braaten, leder i anleggsutvalget i B&Y IL.

– Men det er lenge siden jeg har hørt at hunder har vært et problem for skiløpere og andre brukere. Det vi opplever som ille, er at hundene skiter over alt, selv om de er i følge med eier, sier han.

– Ikke opplevd maken

John Peter Garnes, park- og idrettssjef i Vefsn kommune, har ikke hørt om lignende tilfeller i de seks lysløypene som kommunen preparerer.

– Vi har ikke opplevd at noen har blitt bitt. Det vi har fått tilbakemeldinger på er at hundene ødelegger sporet og at eierne ikke tar med seg det hundene etterlater seg i løypa, sier han.

I Vefsn er det egen hundekjørerløype på Skjåmoen, men det er ikke forbud mot hunder i lysløypene.

– Nå preparerer vi for skøyting i tillegg til at vi lager et spor på siden, og da er noe av problemet borte. jeg tror også de som er ivrigst med hund går i hundekjørerløypa, sier han.

Vil lage ny forskrift

I Rana kommune blir problemet med hunder i idrettsanleggene tatt alvorlig. Går det som leder i MPR-utvalget, Johan Petter Røssvoll, tror, vil det på nyåret komme en forskrift mot å ha hunder løs i idrettsanleggene.

– Det finnes ikke hjemmel i hundeloven for å nekte folk å ta med seg hund i bånd på for eksempel Skillevollen, men loven gir samtidig rett til å lage en forskrift mot å forby at hunder går løs i anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon. Vi skal diskutere saken i MPR-utvalget snart. Går vi for en forskrift, skal saken behandles i miljø-, plan- og ressursutvalget den 11. januar, før kommunestyret tar den endelige beslutningen noen uker seinere, sier Johan Petter Røssvoll.

– Før den tid bør folk uansett vise vett og forstand når de er ute med hundene på disse anleggene. Neste gang kan skaden bli enda verre, framholder han.