Hemmelig VM-stunt

Artikkelen er over 14 år gammel

Deltakerne i VM i Multisport kommer fra Hemavan til Hattfjelldal på sykkel torsdag – og de forlater bygda på sykkel. Det de skal gjøre i Hattfjelldal forsøker arrangøren å holde hemmelig, men røper såpass at det er noe helt ekstremt.

DEL

Det som skal skje i Hattfjelldal kalles Red Bull Challenge, og arrangøren har søkt kvalifisert hjelp i planleggingen hos Espen Løkholm. Han har arrangert mye for ungdom i Hattfjelldal, blant annet en del ekstreme ting i rusfrie 16. mai-arrangement.

– Arrangøren har pålagt meg munnkurv, og egentlig vet jeg ikke så veldig mye selv heller, sier han hemmelighetsfullt.

Det som er kjent fra før er at deltakerne skal gjøre noe i et juv i Hattfjelldal, og da peker Tjuvhola seg ut. Den ligger ikke langt fra sentrum i Hattfjelldal.

Kommer på sykkel

Lagene kommer Krutfjellveien på sykkel, og de forlater bygda på sykkel langs Røsvatn og over til Hemnes og Okstindan.

Pressesjef Stefan Nordström henviser til internett for folk som er interessert i å se deltakerne i aksjon, for der vil sted og tid bli offentliggjort.

– Etter at starten har gått onsdag vil vi offentliggjøre løypa på internett. Der vil også folk kunne finne ut hvor de forskjellige lagene befinner seg til enhver tid. De blir plottet med hjelp av GPS, sier han.

Pärson åpner

I dag skal slalåmdronning Anja Pärson være hedersgjest under åpningen av VM i Multisport, eller Adventure Racing World Championship som det offisielt kalles.

Selve starten foregår i Hemavan onsdag klokka elleve på formidagen, og deltakerlagene står overfor 800 kilometer med slit før de skal vende tilbake til Hemavan tidligst mandag ettermiddag 21. august. Over fem døgn med konkurranse og minimalt med søvn er den stipulerte tida for vinnerlaget.

De 32 lagene, som består av fire personer av begge kjønn (vanligvis en kvinne), skal orientere seg fram gjennom løypa ved hjelp av GPS. De skal innom 31 sjekkpunkter.

– Bryter en person så bryter hele laget, sier Nordström.

Løypa er lagt til store deler av Helgeland etter startdagen på svensk side. Etter Hattfjelldal kommer Okstindan og Hemnes, og det er mye trolig at de kommer fra Hemnes gjennom Leirfjord og over til De Syv Søstre og Alstahaug.

På Helgelandskysten kommer lagene til å padle havkajakk i minst 12 timer, og de skal bevege seg inn i landet over Svartisen. Grottene i Rana er blant annet med i løypa.

Hjelpemidlene er terrengsykkel og rulleskøyter, men det blir mye løping i fjellet og også svømming.

Det er fjerde gangen VM i Multisport gjennomføres, og første gang i Skandinavia. Tidligere har VM gått i Sveits, på New Foundland i Kanada og på New Zealand.

To norske lag

Blant de 32 lagene som er satt sammen av deltakere fra 16 forskjellige nasjoner finner vi to norske lag. Det er Multitude Salomon, med kaptein Anders Hauge, og Norrøna-Multitude som er et sammensatt lag fra Norge, Sveits og Sverige.

Sveitseren Reto Tröndle er kaptein på sistnevnte lag og han har med seg Bård Smestad og Are Berg i tillegg til svenske Benita Lundgren.

På Multitude Salomon finner vi langrennsløperen Lene Pedersen, Gaute Stavik, Håvard Jenssen og kaptein Anders Hauge.

Favoritter til å vinne hele greia er det mestvinnende laget som er med, Nike PowerBlast, med sin amerikanske kaptein Ian Adamson.

I sommer vant de i Utah, USA, i et løp som gikk både i ørkenområder og i elver. Nesten 70 mil med fjelløping, terrengsykling, hesteridning, svømming og padling gjennomførte de på seks dager.

To svenske lag er også pekt ut som favoritter i tillegg til amerikanerne. Bjurfors Adventure Racing og Team Lundhags Adventure kan være med å slåss om tittelen.

Artikkeltags