Helvetesuka i gang

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

I går startet VM i multisport, og i dag kommer lagene til Hattfjelldal. I kveld kan de første lagene forberede seg på den første virkelig lange etappen til fots. Da skal 35 kilometer tilbakelegges i Okstindan.

DEL

Starten gikk ved Centrumhuset i Hemavan i går formiddag. Første etappe i løpet var en sprint med inlineskøyter opp til høyfjellshotellet. Ikke alle følte seg like komfortable med inlineskøyter, og derfor valgte noen sparkesykler i stedet. Andre igjen tok sågar beina fatt. Ved høyfjellshotellet ventet deltakernes utstyr, og det var bare om å gjøre å kaste seg på sykkelsetet så fort som mulig.

Det var svenske Lundhags Adventure som tok starten. De var i går ettermiddag fortsatt helt i teten, i likhet med to andre av "hjemmefavorittene". Amerikanske Nike PBlast ledet på det tidspunktet. De norske lagene henger ikke helt med tempomessig, og lå i går ettermiddag 35-40 minutter bak teten.

Etter gårsdagens innledende sprintetappe, ventet blant annet fjellsykling og orientering.

Krevende

I dag kommer de til Norge og Hattfjelldal. Der venter det som har vært den hemmeligste av alle aktivitetene, som deltakerne ennå ikke har fått vite om - den såkalte Red Bull Challenge. Der skal utøverne kaste seg ut i et nesten 100 meter høyt juv. Festet i en kroppssele kan de få hastigheter opp mot 100 kilometer i timen. Banen vil bli omtrent 300 meter, og den store farten skal bremses opp på snaue ti meter - det vil nok merkes.

Samtlige deltakere må gjennomføre utfordringen for at laget kan fortsette i konkurransen.

Etter enda en etappe sykling langs Røsvatn, venter Okstindan i kveld - den første virkelig lange etappen til fots. Lengden er 35 kilometer, og arrangørene regner med at lagene vil bruke rundt 12 timer på etappen. Det inkluderer litt hvile på sjekkpunktene. Deltakerne skal innom Bessedørtinden og Gråfjellhytta, før de avslutter etappen i Leirbotnet.

Det er et vanskelig terreng hvor deltakerne må følge merkete løyper. Arrangørene regner med at breen blir utfordrende for mange av lagene, og at tidene vil variere.

Etter denne etappen, fortsetter de i morgen tidlig med en halvtimes sykling ned til Korgen Camping.

Der venter en 15 kilometer lang og teknisk krevende orienteringsløype.

Deretter venter nok en sykkeletappe, der deltakerne blant annet skal over Korgfjellet. Da er deltakerne etter hvert på vei ut mot kysten på Helgeland. Etter besøk på De Syv Søstre (skal over alle toppene) venter 45 kilometer inlineskøyting fra Sandnessjøen til Fagervika, før de i havkajakk padler ni mil til Melfjorden - via blant annet Tomma og Tonnes.

Breklatring

Deretter er det breklatring på Svartisen natt til søndag, ifølge arrangørene den mest teknisk krevende breseksjonen i en slik type løp noen gang.

Når det er unnagjort, gjenstår fortsatt mer kajakkpadling, sykling og grotting. Totalt tilbakelegges 800 kilometer på omtrent en uke.

De første er ventet i mål allerede mandag, men det kommer til å bli en voldsom strekk i feltet.

Sjefen for hele arrangementet, Mikael Nordström, antyder at han er fornøyd hvis halvparten av lagene klarer å komme i mål.

Artikkeltags