Remma-hopperen ble snytt for æren av å være den aller første utfor hoppet i nye Holmenkollen, men hun bryr seg ikke.

Bjørn Einar Romøren og Kollenhopp kuppet åpningen av bakken tirsdag kveld, og 11 hoppere testet bakken med Romøren som den første.

Visste om testing

- Jeg visste at at de skulle teste bakken. Alt annet ville være unormalt. Det kunne faktisk være noe "krisegærnt" med bakken, og de ville vel ikke sette helsa mi på spill, sier Anette som landet på Gardermoen klokka 11 i dag.

- Nå venter jeg på bagasjen som faktisk ikke ser ut til å komme. Det hadde vi en viss anelse om, og jeg tok hoppstøvlene i håndbagasjen, sier hun på telefon fra flyplassen. Reserveski har hun stående i Oslo

Anette mellomlandet i Paris etter en lang flytur fra Japan, og fikk noen timer på Charles de Gaule-flyplassen.

- Jeg sjekket nettet og fikk se alt oppstyret, og det er klart jeg er skuffet over at dette på en måte overskygger det som skal skje i kveld. Men jeg vil ikke bruke energi på dette nå, for jeg trenger alt jeg har av energi til hoppet i kveld. Jeg er faktisk litt døgnvill, sier hun.

På autopilot

I selve hoppet i kveld har Anette bestemt seg for å kjøre på autopilot.

- Jeg har gode folk som hjelper til med forberedelsene, og skiene mine blir blant annet smurt opp nå. Å hoppe i en helt ny bakke er en utfordring, men jeg har såpass erfaring at det skal gå bra. Jeg får bruke autopilot og regne med at de har satt den rette farten, sier Anette som først og fremst skal bruke dagen til å forberede seg.

- Nå trenger jeg både mat og en god dusj. Jeg håper at all ståheien om gårsdagens hopping ikke blir hovedtema i dag.

Første offisielle

Anette Sagen skal ta det første offisielle hoppet i nye Holmenkollen, men tirsdag kveld hoppet Bjørn Einar Romøren først i den nye bakken.

Sagens hopp skal vises direkte på NRK onsdag.

– Det ville være uansvarlig å la Anette Sagen sette utfor live på NRK uten at noen hadde testet bakken før henne. Det er viktig at Anette får riktig fart, slik at vi ikke sender henne ut på kulen, sier styreleder Roar Gaustad i Kollenhopp til VG.

Romøren var førstemann ut og landet på 111 meter. I sitt andre hopp fikk han 137 meter, skriver Dagbladet. Elleve andre utøvere fra Kollenhopp prøvde også den nye bakken.

Nødvendig

Onsdagens rennleder Torgeir Nordby mener det var nødvendig å teste bakken på forhånd.

– Sagens hopp skal overføres direkte på TV. Vi måtte forsikre oss om at bakken var «hoppbar», at spor, kanter og andre ting var i orden, sier Nordby til Dagbladet.

– Anette Sagen vil ikke ha noen problemer med å hoppe i denne bakken, men vi måtte forsikre oss om at hun ikke lander på kulen under åpningen live på TV. Etter å ha hoppet fra avsats 20-26 i dag (tirsdag), vet vi at Sagen må hoppe fra avsats 28 eller 29 ettersom hun trenger mer fart, legger Nordby til.

Visste ikke

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, var ikke klar over at Romøren hadde hoppet i Holmenkollen tirsdag.

– Det kjenner jeg ikke til. Men jeg vet at noen hoppere skulle teste bakken i dag blant annet for å sette farten. Det er jo en helt ny bakke, så dette er helt vanlig. Det første offisielle hoppet skal uansett tas av Anette Sagen i morgen (onsdag), sier Røsland til VG.

Sportssjef Clas Brede Bråthen visste heller ikke at Romøren hoppet i den nye bakken.

– Dersom en utøver som forhåpentligvis skal kjempe om medalje i skiflygings-VM om 14 dager, var førstemann uten at det er klarert med meg, synes jeg det er spesielt, sier Bråthen til VG.

– Testhopping er helt nødvendig. Men at de velger en verdenscuphopper uten å klarere det med den øverste lederen i Hopp-Norge, er noe jeg skal ta opp med dem, legger sportssjefen til.