Godt resultat med dårlig rygg

Artikkelen er over 14 år gammel

Til tross for en kranglete rygg syklet Tom Eriksen inn til en sterk 43. plass under den femte av i alt sju runder, i den svenske längdloppscupen sist helg.

DEL

Tom Eriksen fra Mosjøen deltar i år i den svenske längdloppscupen i offroad-sykling.

Det betyr seks løp på mellom fem og 11,5 mil i teknisk utfordrende terreng. Det fjerde løpet i cupen ble arrangert sist helt i Rättvik, med nesten 1.000 deltakere i alle aldre.

– Cupen skulle egentlig inneholde sju løp, men det første i Stockholm ble avlyst på grunn av uværet som ødela løypa. Hovedforskjellen mellom svenske og norske løp er at i Sverige konkurreres det uten klasser. Det betyr at alle deltakerne stiller i konkurranseklassen og det er vanskelig å hevde seg helt i toppen, sier Tom Eriksen som ble 43. mann sist helg.

Smale pedaler

Mosjøsyklisten har vært en del plaget med ryggen i år og vurderte å gi seg med konkurransesykling tidligere i sesongen.

Nå har han imidlertid funnet problemet som forårsaket plagene, men i helga fikk han igjen føling med den vonde ryggen.

– Problemet til nå har vært at jeg har syklet med for smale pedaler. Det har resultert i til dels store ryggsmerter og jeg har gått tilbake til MTB-pedalene jeg brukte i fjor. Til løpet i Rättvik valgte jeg en sykkel uten demping bak og det var ikke noe sjakktrekk. Den siste halvtimen meldte ryggsmertene seg igjen og jeg tapte en god del plasser på det, sier Eriksen som likevel hevdet seg best blant sine jevnaldrende.

– I Norge konkurrerer jeg i klassen 40-44 år og hadde den klassen eksistert i Sverige hadde jeg vunnet, sier han.

Etter drøye to timer og tredve minutter på sykkelsetet var det 15 minutter opp til vinneren av rittet.

Dropper grenseritt

Den avstanden ønsker Tom Eriksen å krympe i de to neste løpene i sykkelcupen.

– Etter godt over halvkjørt løp nå sist hadde jeg bare tapt tre-fire minutter til teten. Da ryggen begynte å krangle tapte jeg sju plasser. Vanligvis bruker jeg å plukke løpere mot slutten så målsetningen er innen rekkevidde.

Det siste løpet var på 70 kilometer, mens de to siste måler henholdsvis 11 og 11,5 mil. Det tror Tom Eriksen favoriserer løpere som han selv.

– Alderen spiller inn ved lenger løp og jeg tror ikke de yngste klarer å holde farten oppe like godt som vi litt eldre når det blir snakk om så lange distanser. Det neste løpet i Falun inngår også i Verdenscupen og arrangøren har forlenget løypa fra 7 til 11 mil. Løpstida skal være minst fire timer for å tilfredsstille kravene i verdenscupen, sier Eriksen som er forberedt på et blodslit.

– Det er tøft å sykle de svenske løypene. De legges opp slik at man får minimalt med hvile og det er stor fart underveis, sier han.

For å være maksimalt forberedt på styrkeprøven i Falun velger Eriksen bort grenserittet i Halden som går av stabelen helga før.

Artikkeltags