Gikk i brudd – og brøt

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Tom Eriksen (42) ga seg i veteran-NM. Hugo Strand fra Rana ble norgesmester.

DEL

– Planen var klar og prøvde oss på en frekkis. Vi venta til det ble ei luke, og så kjørte vi ifra. Det var fire minutter ut i løpet. Han som vant NM i fjor, Ove Matland, kom opp øverst i en bakke og da kjørte vi kompis. Matland er en veldig god syklist, så det var kjempefint å kjøre med ham, forteller Eriksen – som hadde klare ambisjoner om medalje. Slik ble det ikke.

– Sinnssykt glatt

Strand syklet nemlig alene de siste 2,5 milene etter at Matland punkterte. Eriksen kastet inn håndkleet etter ei nestenulykke.

– Jeg holdt på å kræsje med en bil i 60–70 km/t. Da tenkte jeg at "dette gidder jeg ikke" og så svingte jeg av. Jeg er aldri redd når jeg sykler, men det ble jeg nå. Jeg begynte å skli i en yttersving, og måtte bare rette opp sykkelen og kjøre mot venstre. Heldigvis var det ei utkjøring der. Hvis jeg hadde lagt meg mer ned, hadde jeg havnet under bilen, den var bare en halv meter fra meg. Jeg har kjørt mye off road og har bra balanse, det var det som berga meg, sier Eriksen. Han fullførte to av fire runder. Hver runde er cirka 25 km.

– Vi fikk beskjed om at asfalten var sinnssykt glatt, men jeg trodde ikke at det var så ille. Jeg hadde slicksdekk – som sitter bedre på tørr asfalt – og det ble som å sykle på vinterføre. Jeg fikk skikkelig problemer, i likhet med flere andre. Folk kom inn med knekt kragebein, brukket arm og knust sykkel, forteller Eriksen. Han angrer ikke på at han brøt.

Motivert

– Men det er jo synd for formen er på topp. Nå er jeg bare glad for at Hugo vant, det er et bevis på at vi holder en høyt nivå her. Vi var spente på å måle krefter mot folk sørfra.

– Stiller du neste år?

– Ja, det gjør jeg sikkert. Når det er sagt, er det på ingen måte gitt at jeg hadde blitt blant topp tre i år. Men for meg er det alt eller ingenting. Jeg hadde ikke lyst til å seile ned til hovedfeltet og ende opp som nummer tolv. Uansett, jeg har hatt en fin sesong uten uhell, og jeg har vunnet mange løp, sier Eriksen. Nå er han klar for et helgelandsritt på Mo, politimesterskap i Mosjøen og et løp i Sverige. Treningsmengden ligger på 12–14 timer i uka.

– Hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Sykling er kjempeartig. Før syklet jeg terreng, så landeveisritt er nesten som å begynne på nytt. Vi er mange fra Rana, Sandnessjøen og Mosjøen som holder på og miljøet er veldig bra. Vi er blitt kompiser og gjør opp i løpet. Det er ikke noe skuling, sier Eriksen.

Artikkeltags