Ga gode råd til Team Helgeland

Artikkelen er over 12 år gammel

Nylig avgått sportssjef i Norges Cycleforbund, Svein Gaute Hølestøl, ga fredag gode råd til helgelendingene som håper å kjøre Styrkeprøven på rekordtid i år.

DEL

Team Helgeland består av syklister fra Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana. Årets store ambisjon er å klare å stille et lag i Den store styrkeprøven som kommer i mål med ei tid ned mot 16 timer.

– Det krever grundige forberedelser. Det er svært få som har god kompetanse hva angår sykkel i distriktet, og derfor er vi svært glade for at Hølestøl kunne komme og holde et foredrag for oss, sier nestleder i Mosjøen og omegn cycleklubb, Trond Are Rasmussen.

Bra med bredde

Svein Gaute Hølestøl har en lang karriere som syklist bak seg. Han har deltatt i OL i Atlanta og Sydney, og var leder for de norske syklistene under OL i Athen. I to år var han proffsyklist i det danske laget Chicky World, og han var også proff i tyske Gerollsteiner det siste året før han la opp i 2000.

Han synes det er fint at folk, som for det meste er godt voksne, har ambisjoner i Trondheim-Oslo.

– Dette er en viktig del av sykkelsporten. Etter hvert er det blitt mye bredde, og det er bra, sier Hølestøl som for det meste har jobbet med eliteløpere.

Fredag holdt han først et foredrag for næringslivet i Mosjøen, før han kom med råd til syklistene som hadde hatt ei treningsøkt i spinning-rommet i forkant.

Detaljer

I foredraget sitt gikk Hølestøl gjennom de faktorene som spiller inn på en utøver, men henblikk på målet til Team Helgeland i Den store styrkeprøven. Viktigheten av å ha mål og delmål, treningstips, ernæringsråd og ikke minst viktigheten av å trene på ting som i utgangspunktet synes å være små detaljer.

– En slik detalj er for eksempel det å kunne ta imot mat og drikke underveis. Hvis man har ambisjoner om å sykle løpet såpass fort som 16 timer, så kan man ikke stoppe på matstasjonene. Og man må ha planlagt hvordan man skal få mat og drikke til hele laget mens man sykler, sier Hølestøl.

Han gikk også gjennom viktigheten av det å kunne spare krefter ved å sykle i formasjoner uten å skape farlige situasjoner, og det å overføre erfaringer til hverandre.

– En del av de som er med på laget har syklet løpet før, og det er spesielt viktig at de deler sine erfaringer med de uinnvidde, sier Hølestøl som startet seminaret med å avkrefte en myte.

– Det er en myte at all trening må være hard. Rolig trening med fokus på utholdenhet er svært viktig, sier han.

Artikkeltags