Det blir litt av en overgang for Team Helgelands Mette Ånes, Charlotte Johansen, Bjørn Krsitiansen og Kim Thomassen når de reiser til VM i hundekjøring tirsdag i neste uke.

– Det har ikke vært gode treningsforhold i vinter, men det er vi for så vidt vant til. Vi trener som oftest i løssnø, og det er ikke det som møter oss i VM, sier Mette Ånes.

Knallhardt

– Løypene under mesterskapet er garantert knallhardt preparerte. Det medfører større fart og mer slitasje på hundene. Jeg er spent på hvordan det slår ut, sier Ånes som gjennomførte en treningstur på fem mil sammen med Charlotte Johansen i løssnøen torsdag. De startet fra Herringen og kjørte opp til Skjåmoen og videre innover Reinfjellet.

– Vi prøver å få så mange turer som mulig på omlag fem mil. Distansen min i mesterskapet er tre ganger 42 kilometer, sier Charlotte. Distansene som Mette (3 x 52 km) og Charlotte skal kjøre kalles mellomdistanse, mens distansene mannfolka skal kjøre kalles sprint og er tre ganger 10 kilometer.

VM går over tre dager fra fredag 7. mars, og Åsarnas gamle skikonge Thomas Wassberg er ansvarlig for løypene.

– Vi reiser allerede tirsdag for å få litt tid til å forberede oss. Kanskje får vi testet litt i løypene også, sier Mette.

Polarhund-VM

Verdensmesterskapet er et renraseløp for polarhundrasene grønlandshunder, samojeder, alaskan malamute og siberian husky.

Klasseinndelingen er imidlertid slik at siberian husky bare er med i de klassene der alle rasene kan være representert. Helgelendingene kjører i klasser der det bare er tillatt med grønlandshunder, samojeder og alaskan malamute. Til sammen er det over 200 hundespann i VM.

– Jeg har kjørt EM i Åsarna tidligere sammen med Bjørn Kristiansen, og da ble det bråbestemt at jeg skulle være med. Da gikk det ikke spesielt bra, men jeg er mye bedre forberedt nå, sier Mette som har med seg seks hunder til Sverige.

Alle hundene som deltar i mesterskapet har operert inn en chip mellom skulderbladene slik at ineg kan skiftes ut underveis.

– Det er heldigvis streng kontroll, og hundene blir chippet både før start og etter målgang.

Viktig med mat

Midt under treningsturen torsdag stakk Bjørn Johansen innom løypa på Skjåmoen. Han står for fôrleveransen til begge hundespannene med sitt merke Cenaturio.

– Det er et forholdsvis nytt fôrmerke på Helgeland, og det spesielle med dette fôret er at det er produsert av rene råvarer og ikke tilsatt kunstige kjemikalier. Vi har 10 forskjellige sorter fôr som passer de fleste hunder, og disse konkurransehundene går på det vi kaller høy energi, forteller Johansen.

Både Mette og Charlotte har brukt dette fôret en stund og har bare godord å komme med.

– Jeg begynte tidlig i høst, og det funker bra. Hundene må ha masse fett og protein når de jobber så mye. og det får de her, sier Mette.

Deltakerne fra Team Helgeland skal kjøre i disse klassene:

Mellomdistanse:

D2-2 (5-6 hunder, alaskan malamute, grönlandshund, samojed)

Distanse: 3 x 52 km

Mette Ånes, Norge

(fire konkurrenter fra Belgia 2, Tyskland og Sverige)

Mellomdistanse:

D1-2 (3-4 hunder, alaskan malamute, grønlandshund, samojed)

Distanse: 3 x 42 km

Charlotte Johansen, Norge

(sju konkurrenter fra Finland, Sverige, Tyskland og Norge 4)

Sprint:

C-2 (slädhundstil sprint 4-spann, alaskan malamute, grönlandshund, samojed)

Distanse: 3 x 10 km

Kim Thomassen, Norge

Bjørn Kristiansen, Norge

(12 konkurrenter fra Belgia, Sverige 6, Tyskland 3, Polen og Norge)