Ordfører Bård Anders Langø synes det er fryktelig trist at årets klubbcup er avlyst. Han er selv far til to, der datteren Victoria (15) er den yngste.

– Nå handler alt om at vi må sette oss ned sammen og være kreativ. Hvordan kan vi lage et stort rusfritt arrangement, berge økonomien og ta vare på de som har meldt seg på.

– Klubbcupen er en ekstrem viktig økonomisk bidragsyter til ungdomsklubben, som gjør at klubben kan samle flere hundre ungdommer til paintballarrangement sammen med Utekontakten, reise på alpintur til Hemavn to-tre ganger i året, og lage flere rusfrie tiltak i kommunen i året. Dette er fryktelig trist, så nå må vi sette oss ned for å snakke, sier ordfører Bård Anders Langø til Helgelendingen.

Erstatning

Langø vil gjerne ha en erstatning for årets klubbcup.

– Jeg har en forhåpning om at det er viktig for foreldrene å se verdien i det som skapes rundt klubben, og den innsatsen som legges ned av ungdommene og Alstahaug kommune. Dette er et viktig rusmiddelforbyggende arbeid. Det er det ingen tvil om. At klubbcupen nå er avlyst kan gå på bekostning av rusforebyggende tiltak. Vi bør derfor få i stand en erstatning, og jeg håper at foreldre og ungdommer kan stille seg bak et nytt arrangement. Det er viktig. Vi kan ikke gi oss nå, så vi må slåss litt for dette.

For få lag

Klubbcupen i Sandnessjøen har vært arrangert i 20 år, og kan ha maksimalt 64 lag. For få år siden tok det ett minutt og førtifem sekunder å fylle opp både lag og venteliste. Allerede da påmeldingen åpnet i år, fikk klubbleder Roger Bastesen følelsen av at noe var galt.

– Ni lag meldte seg på, og da helga var over, så var det fortsatt ni lag på lista. Nå har vi 19 lag påmeldt, og vi visste om noen flere, slik at vi kunne ta utgangspunkt i 26-27 lag. Men det er ikke nok. For å illustrere så var det et lag påmeldt i puljen for eldste jenter, tre lag i yngste jenter. Syv lag i yngste gutter og tre lag i eldste gutter. I gruppen for showlag var det fire lag påmeldt. Hadde vi hatt blandede lag der alle spilte mot alle, så kunne vi arrangert en mindre cup, men vi kan ikke la tolvåringer spille mot tjuefemåringer, eller småjenter mot voksne gutter, sier Roger Bastesen til Helgelendingen.

Han har hatt et møte med ungdommene og de har bestemt seg for å avlyse årets klubbcup.

– Det handler om å berge kostnadene våre. Vi har allerede brukt endel på annonser, plakater og gensere. Samt til honorarer til artistene. Nå handler det om å få avbestilt og ombooket artistene som skulle komme. Klarer vi ikke det, så får vi ta en vurdering om hva vi gjør, men alt handler nå om å begrense tapet. Vi kan maksimalt tape 100.000 kroner, men vi håper på å få ned den summen.

Nå jobbes det hardt for å få til en erstatning av klubbcupen. Onsdag kveld vil Bastesen, ordfører Bård Anders Langø og den største sponsoren SparebankEN ved banksjef Jan Ove Styve ha et møte for å se hva de klarer å få til.

– Jeg kan ikke forskuttere noen ting, men jeg er sikker på at vi skal klare å få til et annet arrangement. Kanskje blir det samme helga. Vi får se hva vi klarer å bli enige om.

Usikker årsak

Årets klubbcup er død. Om den er død for framtida vil Bastesen ikke si noe om.

– Det er vanskelig å si noe om. Det vet vi ikke før til neste år når vi vil prøve igjen. Hva som er årsaken til det som skjedde i år er vanskelig å si. Det kan være mange faktorer. Generasjonsskifte, for dårlig rekruttering blant de yngste kan være en årsak, og kræsj med håndballkamper og sonesamlinger. Men vi ser også at mange av de som kom på klubbcup for å spille fotball og vinne, ikke var fornøyd med å spille mot showlag. Dette prøvde vi å endre på i år, ved å sette opp egne grupper, men da fikk vi den motsatte reaksjonen fra showlagene som gjerne vil spille mot, og terge de beste fotballagene.

Han synes det er viktig å skryte av de 80 medlemmene av ungdomsklubben som har stått på, og som jobber frivillig døgnet rundt på klubbcupene.

– Ungdommene er veldig klare for å berge dette. De skal ha skryt for den jobben de gjør. Vi har kjørt massevis av vellykkede arrangementer på klubben, og dette er første gang vi går på en smell. Men vi skal få til et nytt arrangement, og vi skal har det morsomt sammen, sier Roger Bastesen.