Fikk prøve bilcross

Bilkjøring: Denne helga fikk ungdommer i alderen 15 til 18 år prøve seg på Vedalsbanen under et kurs i regi av NMK Brønnøy og NMK Ytre Namdalen. Målet var å rekruttere nye crossbilførere og lære unge god atferd i trafikken.				   (Foto: Norma Moen)

Bilkjøring: Denne helga fikk ungdommer i alderen 15 til 18 år prøve seg på Vedalsbanen under et kurs i regi av NMK Brønnøy og NMK Ytre Namdalen. Målet var å rekruttere nye crossbilførere og lære unge god atferd i trafikken. (Foto: Norma Moen)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Denne helga var det opplæring av unge sjåfører i Vedal. Målet er å rekruttere nye crossbilførere og lære unge god atferd i trafikken.

DEL

NMK Brønnøy og NMK Ytre Namdalen har gått sammen om opplæring av unge sjåfører i alderen 15 til 18 år.

– God atferd i trafikken kan ikke læres tidlig nok. Mange unge førere prøver ut motorkreftene på veiene, og dessverre ofte med skadelig utfall. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier en av initiativtakerne, Nina Rian, fra NMK Ytre Namdal.

Gratis kurs

Hun forteller at klubbene har laget et opplegg hvor førerne får innføring og gjennomgang av førstehjelp, veiledning om kosthold og aktivitet, samt brannøvelse og informasjon fra politiet.

– Alle får hjelp og støtte på det nivået de er på, for mange har ikke tatt i et bilratt når de kommer til leiren. Kurset er gratis, men de må betale en avgift til Norsk Bilsportforbund, sier Rian.

– Det å kjøre på en lukket bane er en fantastisk måte å bli en god bilfører på. Banen har både asfalt og grus, og om de får sleng på bilen kjenner og lærer de hvordan kjøretøyet oppfører seg, sier Ben Arne Øksnes fra NMK Brønnøy, som håper på flere sponsorer.

– Målet er å la ungdommene trene på lukket bane to til tre ganger i uken. Derfor håper vi at flere sponsorer blir med og hjelper oss slik at vi kan utvide tilbudet for ungdommen, sier Øksnes, og legger til:

– Ungdommen er framtiden, og det de lærer her vil de ta med seg videre i livet. Vi har mange ungdommer, men ingen å miste.

Sikkerhet i høysetet

Politi, ambulansearbeidere, ernæringsveiledere og erfarne bilcrosskjørere var også til stede under helgas kursing.

– Dette er et flott tiltak. Vi jobber jo daglig med trafikksikkerhet og ser ofte farlig atferd i trafikken. Å lære god kjøreatferd er positivt og kan forhindre framtidige ulykker, sier Lage Granås fra politiet.

Ungdommen fikk også en innføring i førstehjelp.

Det er ikke et førstehjelpskurs slik vi vanligvis kjører det, men en innføring og gjennomgang, sier ambulansepersonell Stian Søllesvik. Han viste blant annet hvordan man kan ta av en hjelm, og snakket om hvor viktig det er å sikre et skadested og ta ansvar. Ungdommene satt lutter øre og viste tydelig interesse da Søllesvik underviste.

Svidd gummi

Etter at ungdommene hadde gjennomført teorien kom det som de aller fleste gledet seg mest til, nemlig selve kjøringen på banen.

Ungdommene var kledd opp i sikkerhetsutstyr og adrenalinet lå utenpå huden i det de kjørte fram på startplaten.

Det luktet varm motor og svidd gummi oppe på Vedalsbanen når ungdommene fikk prøve seg. Noen kvelte bilen, men startet igjen og kjørte videre så steinspruten sto. Slik lærer de å håndtere kjøretøy tidlig, og slik at de vet hva de skal gjøre den dagen de sitter med førerkortet i hånden.

– Adrenalinkick

– Dette er skikkelig adrenalinkick. Jeg ønsker å bli en god sjåfør, og da er dette en ypperlig sjanse. Jeg syns at det er et fantastisk arrangement, og jeg tror det er med på å forhindre ulykker i framtiden, sier Mattias Berg som deltok på kurset.

– Det er artig å være med, for vi får øve med god veiledning. Vi har ikke slike muligheter ellers og det er suverent at vi tidlig lærer å sette grenser, sier Martine Jacobsen.

Artikkeltags