Hundekjørerne på Helgeland samarbeider fint, men når de møtes til dyst blir det litt prestisje.

- Vi låner hunder av hverandre, og er flink til å samarbeide. Likevel må vi konkurrere litt, sier Bjørn Kristiansen fra Mo i Rana.

Han er selv med i Team Helgeland sammen med Mette Ånes og Charlotte Johansen fra andre siden av fjellet. I dette teamet er også ranværingen Kim Thomassen aktiv.

For mange løp

Tidligere har Maajeløpet samlet deltakere fra andre steder i landet, men Kristiansen mener det har blitt altfor mange hundeløp.

- Det går ut over de minste, og de løpene som blir arrangert utenfor Sør-Norge. Vi har etter hvert opparbeidet Maajeløpet som et godt merkenavn, men vi klarer ikke å få kjørere når vi må konkurrere med løp rett utafor stuedøra deres, sier han.

Hundekjørere er det nok av, men hundeløp er det etter min mening blitt litt for mange av, sier Kristiansen og legger til at man kan velge mellom 30 løp i Norge og Sverige i løpet av to måneder.

I starten for over ti år siden gikk Maajeløpet på Majavatn, men i 2007 ble det flyttet til Børgefjellskolen og Fiplingdalen.

Det er Norsk Polarhundklubb avdeling Nord-Norge som arrangerer løpet.

50 km i storm

Værmeldingene for helgas samling på Børgefjellskolen er ganske gode, og Kristiansen tror de slipper uværet som har herjet med løpet de siste to årene.

- I fjor var det iskaldt og vind, og året før fikk vi problemer med å holde løypene oppe. Da snødde det kraftig i tillegg til vinden, sier han.

- Nå er værprognosene egentlig helt perfekte, og det blir artig å kjøre 50-kilometeren tror jeg.

Løypetraseen er oppkjørt med scooter allerede, og det er også en 10 km og en 20 km i tillegg til den lange løypa.

Samling hele helga

Maajeløpet arrangeres lørdag, men allerede fredag samles medlemmene i foreningen til årsmøte. Søndag er det familiedag med fjelltur.

- Vi legger opp til ei trivelig helg med mye hundeprat og et flott løp i de fine omgivelsene rundt Børgefjellskolen, sier Kristiansen som forteller om planene for resten av vinteren.

- Team Helgeland stiller med tre spann på Polarhundløpet i Folldal i mars. Jeg, Mette og Charlotte kjører dette løpet 5. mars. Det er det største polarhundløpet i Norge. som samler hundekjørere fra hele Norge og noen fra Sverige. Maajeløpet er fin oppkjøring, sier han.