Gå til sidens hovedinnhold

Enda piggere etter "kosetur" på hjul

Artikkelen er over 14 år gammel

De legger seg på hjul etter drømmen om EM-gull i november, og stikker ned riksvei 17 med seks par sylspisse staver. Norges landslag i kjelkehockey finner formen i Leirfjord.

– Vi er ikke avhengig av godvær, vi er avhengig av rullestol, gliser Roger Johansen, leirfjording og keeper på Norges landslag i kjelkehockey, gjengen som tok sølv i Paralympics i 2006 og 2002.

Onsdag morgen var det grått og vått på Leland, men gutta som har vært samlet til treningsleir i Fagervika denne uka så bare positivt på flere mil med pigging langs riksvei 17, med oppstart nesten før hanen hadde rukket å gale. Det er helt uvanlig at landslaget legger sine samlinger til Nord-Norge, men idrettsfolket setter pris på treningen som de helgelandske veiene har gitt dem. Bakker er kjempegreier for armer som skal bli enda sterkere og farligere for motstanderne i kommende Europa- og verdensmesterskap på isen.

– Men dette var egentlig bare en kosetur i rolig tempo, sier Roger Johansen etter å ha pigget cirka fire mil på asfalten.

– Jævla surt

Rolf Einar Pedersen legger ikke skjul på at landslaget har store ambisjoner foran EM i november.

– Norge er storfavoritt, og vi har våre største utfordringer mot Tyskland og Sverige. Vi har hatt god kontroll på dem tidligere, med unntak av et par glipper. Gull er det eneste som er godt nok i EM. Alt annet blir en skuffelse. Da har vi ikke fått fram potensialet i laget, sier Pedersen.

– Har dere fått OL-sølvet ut av kroppen?

– Det var jævla surt med bare sølv. Men det var kanskje ikke så verst likevel når vi fikk det litt på avstand. Det ga oss inspirasjon til å jobbe enda hardere. Vi bør vinne EM, men i VM blir det mye tettere og jevnere. Der er det fem lag som kan vinne. Det er bra at vi er inne i en god stim med trening. Vi har fått et bra kickoff i Leirfjord, sier Rolf Einar Pedersen.

All slags påfyll

Gjengen har fått oppleve alt fra hard trening til rolige fisketurer med grilling i fjæra i Fagervika. Konkurranseinstinktet ble tent også med fiskestanga. Vinneren tok visstnok en 12-kilos torsk, men Rolf Einar Pedersen måtte nøye seg med småmort.

– Han har det dyreste utstyret, men han får f... ikke fisk, flirer gjengen, og Pedersen nekter ikke på sannheten.

– Oppholdet har vært som forventet, og kanskje enda bedre. Vi kan bare sette oss i stolene, og så er det 100 meter til vannkanten. Tirsdag tok vi det helt med ro, og det var utrolig bra. Vi trener så mye ellers. Vi trenger påfyll også psykisk, sier Pedersen.

– Hvor stor treningsgevinst har du av en piggetur?

– Nå har vi mest fokus på riktig puls, og å holde tempoet nede for å få en langkjøringseffekt, sier Pedersen. Gjengen pigget fra Leland til Levang, tok ferje og hurtigrute til Nesna og Sandnessjøen, og pigget tilbake til Leland. Roger Johansen mener turen var rein plankekjøring.

– Rolig, fint tempo, og snille bilister. Det er veldig bra å ha følgebil, sier Johansen.

Eksotisk

Han antyder at han kanskje hadde hausset opp guttas forventninger i forkant, men mener samtidig at mye har blitt innfridd. Lagkamerat Loyd Remi Johansen kan bekrefte det.

– Veldig fint sted, veldig naturrikt. Vi har vært på havet hver kveld. Fagervika har et perfekt fiskemiljø, selv om det ikke gikk så bra i konkurransen, sier Loyd Remi Johansen. Gjengen har bodd i et gammelt Nordlandshus i Fagervika, kjemisk fritt for tilrettelegging for funksjonshemmede.

– Grei skuring. De med amputasjoner har sovet i andre etasje, sier Rolf Einar Pedersen.

– Gutta har vært nødt til å bytte stol for å gå på do. Døra er så smal, flirer samlingsansvarlig Trine Fagervik, Roger Johansens samboer. Nordnorske forhold har også fascinert landslagstrener Morten Haglund.

– Trine og familien har lagt opp alt på en fabelaktig måte. Vi har blitt fôret tre ganger om dagen, og kan ikke klage på noe. Men det er fremdeles fryktelig mye lengre for oss å kjøre nordover enn for dem å kjøre sørover, smiler Haglund.

– Du er bare så vidt nord for fylkesgrensen...

– Ja, men det er tross alt to mil til butikken.

– Tre og en halv, retter Trine Fagervik.

Utskudd i trafikken

Folk flest er flinke til å ta hensyn til rullestolbrukere, mener Roger Johansen.

– Folk har absolutt respekt for oss, og mange er oppriktig nysgjerrig og interessert i det vi driver med, sier han. Det er slutt på at folk på hjul blir oppfattet som pasienter.

– Det virker sånn, og det er veldig lettvint. For ti år siden hendte det at gamle damer ga meg store sjokoladeplater fordi jeg satt i rullestol. Da takket jeg bare høflig, sier Johansen. Det er imidlertid ikke alle bilister som lar seg begeistre av en piggegjeng som tar en hel kjørebane.

– Det finnes utskudd som gir faen og blir irriterte. Vi opplever både tuting og en finger i været. Det er ikke mange av dem, men noen kommer jo aldri fort nok fram i trafikken, sier Rolf Einar Pedersen.

– Det kan også være grunnen til at vi sitter her, kommer det humrende fra Roger Johansen.