En opplevelse for livet

Artikkelen er over 14 år gammel

– Fantastisk opplevelse. Dette er noe å ha med seg hjem til Frankrike, sier Francois og Cyril. Tilfeldighetene gjorde at de stoppet i Mosjøen, og Laksforsen var alt for innbydende til å la stå urørt.

DEL

I går inspiserte de fossen på begge sider før de kastet seg uti det – og de kom seg ned nesten uten en skramme.

– Bare noen skrubbsår på hendene, sier yngstemann Francois og viser at han blør på knokene.

To måneder

Francois Nayral de Poybusque (23) og Cyril "Mitch" Henriquet (26) har vært i Norge i to måneder, men det var tilfeldig at de oppdaget Mosjøen og Laksforsen.

– Vi var innom på tur nordover, og traff noen hyggelige pensjonister i Sjøgata i Mosjøen. De ba oss med hjem og vi har overnattet hos Inger og Sverre Solbakk både på tur nordover og nå på tur sørover, sier eldstemann.

Ferien i Norge startet med raftefestival i Sjoa i Gudbrandsdalen. Der var det deltakere fra mange land, og aktivitet i mange dager. Men etter at de andre forsvant ville de to franskmennene gjerne bli en stund til, og de reiste på måfå nordover.

– Etter å ha sett Laksforsen på vei oppover stakk vi innom i Mosjøen på vei sørover. Laksforsen er bare fantastisk, og vi måtte bare prøve, sier de.

Amerikansk oppfinnelse

"Mitch" har jobbet som elveguide i Kanada, og han har en amerikansk venn som har utviklet flåten.

– Han har laget flere utgaver av denne flåten, og den vi bruker er tredjegenerasjon. Poenget med overbygget er at flåten ikke skal gå rundt. I forholdsvis stille vann kan man lett få den på rett kjøl hvis man velter over på siden. Denne flåten er den eneste i Europa foreløpig, sier "Mitch" som mener det er god reklame for Creature Craft at den klarte seg ned Laksforsen.

– Videoen fra ferden kommer på nettet når vi kommer hjem til Frankrike om et par uker, sier han.

De to kameratene jobber med friluftsliv hele året, og om vinteren er de i Alpene og har hatt forskjellige jobber i skimiljøet.

Nok vann

Laksforsen har ganske bra vannføring for tida, og det var nok vann til at de kunne velge høyre side. Midt i fossen er det adskillig mer vann, og på venstre side mot kafeen er det ikke anbefalt å ta seg ned.

– Vi vurderte nøye hvordan vi skulle bevege oss nedover, og alt gikk etter planen. Det ble litt hektisk like før vi nådde hovedfallet på slutten, men vi klarte heldigvis å rette opp flåten så vi ikke gikk baklengs utfor, forteller de.

For de som så på ble det noen spennende sekunder da de nærmet seg det siste fallet på nærmere 10 meter. Like etter at de gikk utfor kanten fikk flåten en kraftig vannbølge som slo den rundt på siden. Halveis sidelengs forsvant de i vannmassene med yngstemann nederst.

Sikkerhetsselen røk

– Det ble for hard belastning på selen. Det ene festet i flåten røk og jeg havnet i vannet, sier Francois.

Han holdt i restene av selen og ble med båten ut i stryket under fossen. Kameraten fikk rettet opp båten og Francois kravlet ombord.

Vel på land var det bare smil og latter.

– Jeg var ikke redd, men det var en spesiell opplevelse å være "inne i steinene" under fossen, sier han.

Etterpå kom Gudmund Forsmo og kona Monica og bad på middag på kafeen.

– Jeg sto med hjertet i halsen mens det sto på, og jeg har egentlig hatt vondt i magen i hele ettermiddag, forteller Monica.

OBS! Se levende bilder fra den ville ferden på TV Nordland i ettermiddag.

Artikkeltags