Det får vi aldri svar på, men faktum er at lørdagens toer, Yngvar Hansen, gikk fortere enn Rønning fra løypas høyeste punkt og til mål.

– Jeg sleit skikkelig. Det var som å gå og brøyte i 20 centimeter nysnø, sa Rønning etter at han var vel i mål med den svarte hatten på hodet.

Bedre ski

– Jeg hadde nok bedre ski enn Rønning, sier Hansen. Før start bedyret han at han ikke aktet å henge seg på ryggen til årets verdenscuptreer for å se hvor lenge det holdt.

– Det har jeg brent med på en gang før, sier Hansen som ikke ville rippe opp i den gangen han forsøkte å henge på ryggen til Frode Estil. Det holdt i en kilometer eller så, før Kjærstad-løperen takket for seg.

Til å begynne med var det evigunge Ola Berget som holdt andreplassen, men så kom altså Yngvar Hansen fossende. Han var 58 sekunder bak Eldar Rønning i mål.

Elin x 16

Og damene?

Elin Nilsen, selvfølgelig. Lørdag tok hun sin 16. seier i Hattrennet. Hun slo de aller fleste mannlige løpere med god margin. Lenge knivet hun med to lokale helter, Rune og Ståle Sirijord. De er særdeles habile skiløpere, men hadde lite å stille opp med mot raceren fra Rana.

"Der mått karan gi seg", forkynte co-speaker Asgeir Almås som holdt publikum oppdatert på utviklinga i sporet.

– Jeg hadde gode ski, og så begynner jeg jo å få en viss rutine, smiler Elin.

Ros

Eldar Rønning vant også Hattrennet i 2005.

Han er full av ros av arrangementet i Hattfjelldal, og lovet på strak arm å komme tilbake neste år dersom det kan innpasses i programmet. Lørdag snakket mange om et nærmere samarbeid mellom Mosjøen og Hattfjelldal. Sprint i Mosjøen fredag og Hattrenn i Hattfjelldal dagen etter.

– Det er absolutt noe å tenke på, mente Rønning som lovte å bidra til muligheten.

Det var i alt 73 aktive på startstreken i Hattfjelldal lørdag.