Digital sykkeltrening

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Tom Eriksen sitter midt i et felt med sykkelryttere hjemme i kjelleren. Nå skal Mosjøen og Omegn Cycleklubb (MOC) vise fram digital sykkeltrening.

DEL

Lørdag 20. desember skal 30 prøvekjøre opplegget på Helsehuset i Mosjøen. Og de som vil kan komme og se på.

– Det er veldig mange som vil prøve, og vi har lagt opp til at alle skal kjøre ei løype på tre kilometer, sier Tom Eriksen. Han er sporstlig leder i den nye sykkelklubben i Mosjøen

Den gode gamle ergometersykkelen er fremdeles i bruk, men nå finnes de mye som kan kobles opp mot datateknologi.

– Vintertrening er alltid problemet, og her på Helgeland har vi dårlig sykkelføre noen måneder. Da er det fint at det finnes muligheter til å gjøre treninga artig og samtidig nyttig.

Nok med datamaskin

– For å bruke dette programmet trenger du bare ei datamaskin. Og det trengs slett ikke ei maskin av største kaliber, forteller Eriksen.

Han har montert opp en storskjerm i kjelleren hjemme, og bruker "lyskanon" tilkoplet datamaskina for virkelig å føle at han sitter sammen med andre ryttere.

– Her er det bare å programmere inn ønsket løype og motstand og du får alle data du ønsker. Jeg bruker også en pulsteller slik at jeg kan følge med hvordan intensiteten er, sier han.

Sykkelen er montert i et stativ, og det er enkelt mekanisk utstyr som regulerer hvor tungt det er å tråkke i løypa.

Realistiske løyper

Tom Eriksen har benyttet utstyret i høst, og han har trent mye i de "digitale løypene".

– Det er realistiske løyper, både i terrenget og på landevei. Du får virkelig kjørt deg i konkurranse med deg selv og andre, sier Tom Eriksen, som har masse erfaring fra ekte terrengsykling og store ritt.

Han sitter på sin vante sykkel og hans reaksjoner med styret og med pedalene gjengis på storskjermen.

– Det blir nesten sånn at du føler både vind og fart. Det eneste som mangler er alle humpene, sier han.

Suksessklubb

Etter at MOC så dagens lys i høst har medlemstallet steget jevnt og trutt. Nå er klubben nord-norges største sykkelklubb.

– Jeg hadde tro på at vi skulle få 60 medlemmer innen utgangen av året, så dette overgår alle forventninger. Det som også er litt artig er at 33 damer er med. Sykkelklubber landet over sliter med rekruttering av jenter, sier Eriksen som ikke tror taket er nådd.

– Kanskje er vi 100 til våren, sier han.

Klubben har treningskvelder med spinning, og mer allsidig trening på Mosjøen skole.

– Vi har sagt at vi skal være med på skirenn i vinter, og snart kommer også skitreninga i gang, sier han.

Artikkeltags