"Benjamin" nesten størst

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Den rutinerte Rana-rytteren Stig Sagli spurtbeseiret Olav Aleksander Benjaminsen (15) i Myskoxrittet i helga. Unggutten markerte seg igjen, og fortsetter han slik blir det vanskelig å stoppe han.

DEL

Selv om han er så ung har han mye erfaring fra fellesstarter. I sommer deltok han blant annet på et stort seks-dagers ritt i Vestfold.

I helga gikk de siste rittene i HelgelandsTrippelen, og Myskoxrittet avsluttet det hele. Det ble et litt spesielt ritt over 70 kilometer, for førstemann i mål ble disket. Rune Skog fra Tromsø var først, men han hadde ikke lov å sykle hele rittet.

Helårslisens

I et sykkelritt er starten normalt delt opp i flere puljer, de beste klokkes ut først og så kommer de andre etter tur. I dette rittet skulle turklassen starte tre minutter etter eliten.

Men det brydde verken Rune Skog, Tromsø, eller Jan Erik Johansen, Mo, seg om. Da aktivklassen startet, hang de seg på hjul.

Mens arrangørene, Rana Sykkelklubb, ikke kunne gjøre annet enn å diskvalifisere de to rytterne, fortsatte de konkurransen. Selv om dommere ble sendt ut for å gi de to beskjed, nektet de å gi opp rittet.

– På grunn av at dette rittet inngår i veterancupen må vi forholde oss til nasjonale regler. I aktivklassen kreves det en såkalt aktiv lisens, og ikke bare en engangslisens som det er mulig løse i turklassen. Det var det de to rytterne hadde gjort, opplyser leder i Rana CK, Kjell Martinsen, som sammen med de andre i arrangørstaben likte opptrinnet veldig dårlig.

Holdt følge

Skog klarte å følge teten hele vegen og var ifølge både Sagli og Hugo Strand, som lå som henholdsvis toer og ener i trippelen sammenlagt før gårsdagens finaleløp, en av de mest aktive rytterne på den første runden av to fra Søndre felt via Skonseng og tilbake (70 km).

– Han prøvde å stikke flere ganger den første runden og var svært aktiv. Vi slet for å tette lukene, sier Strand, som på det tidspunktet ikke visste at det var en turrytter og at han var disket.

– Han ødela egentlig hele rittet. Da vi fikk beskjed om at han ikke var å regne med var rittet vel halvkjørt. Derfra og inn konsentrerte vi oss kun om de aktive rytterne som lå samlet. Da stakk han fra oss på slutten, forteller Sagli.

Tungt for eneren

Strand følte rittet fra lørdag på kroppen i går, og innså tidlig at han ikke hadde store muligheter til å vinne.

– Men det spilte jo heller ingen rolle. Jeg hadde vunnet sammenlagt og klart sesongens lille målsetting, sier Strand, som skryter av HelgelandsTrippelen, de tre rittene som de tre sykkelklubbene på Helgeland i år for første gang samarbeider om.

– Det har vært gode arrangement alle tre. Virkelig artig. Jeg håper karusellen fortsetter neste år, sier han.

Rune Skog mener han ikke skapte trøbbel for de beste selv om han fullførte som diskvalifisert.

– Jeg lovte dommeren at jeg ikke skulle skape trøbbel for de beste. Derfor syklet jeg også ifra dem på slutten, sier Skog.

– Er du enig i diskvalifikasjonen?

– Det er godt mulig at reglene er slik. Uansett er det "høl i hauet", sier tromsøsyklisten.

Artikkeltags