– Målet er å komme i mål før premieutdelinga tirsdag, sier hun.

Femundløpet er et sledehundløp med start og innkomst i Bergstaden Røros. Distansene er 600 km og 430 km. Siden 1990 har hundekjørere fra mange land hvert år i februar kommet for å kjøre løpet.

I 1994 var Femundløpet en del av kulturprogrammet i forbindelse med OL på Lillehammer. Løpet gikk da fra Lillehammer til Røros. Mer enn 70 kjørere og over 700 hunder deltok.

– Jeg har planlagt løpet nøye, og har en kjøreplan, men det dukker alltid opp et eller annet, sier Mette som har seks grønlandshunder foran sleden.

Hun konkurrerer med et renrase hundespann, og kommer helt sikkert i mål langt etter de beste hundespannene som har blandingsraser med huskier.

– Det er en kraftprøve uansett, men mine hunder er store og tunge i forhold til mange av de andre. Jeg har "traktorer" i forhold til de andre, sier Mette som har masse erfaring sledehundeløp.

Hun har deltatt i mange forskjellige løp i mange år, og også deltatt i Finnmarksløpet.

Mangler trening

De siste fjorten dagene har det ikke vært forhold for trening i Herringen der Mette bor sammen med familien og hundene. Tidligere i vinter har det heller ikke vært ideelle forhold.

– Det har blitt mange turer til hytta i Gardsmarka i Hattfjelldal for å trene. Jeg er litt spent på hvor god form hundene har, og jeg kommer nok til å starte rolig og prøve meg fram, sier hun.

Starten foregår i kveld, og det skal først kjøres ei sløyfe på 3,5 mil for å finne den rette startrekkefølgen.

– Det blir en slags omvendt jaktstart når vi setter i gang. De raskeste skal få starte først for å unngå for mange forbikjøringer, sier Mette som er en av den lange startlista med 150 hundespann.

Håper på frost

Røros har ikke sluppet unna regnværet i Trøndelag, og det er ikke mye snø i løypa. Til helga er det meldt kaldere vær, og det er Mette glad for.

– Det er ikke uvanlig med godt under 20 minus i området, og jeg har gjort klar en ekstra slede som er smurt for kaldt føre. Den skal plasseres ut på et av depotene, sier hun.

Deltakerne må innom en rekke sjekkpunkter underveis, og de må også ha en obligatorisk 12-timers stopp.

– Jeg har planlagt å kjøre de første 16 milene sammenhengende før jeg tar den lange stoppen. I tillegg skal vi ha en 4-timers stopp, og den skal jeg etter planen ta etter 24 mil. Det betyr at jeg har 16 mil inn mot mål som jeg må ta uten altfor mange lange stopp. Hvis alt går som planlagt vel å merke, sier hun.