Løfter uten magemål

Av
DEL

Leder Valgkampen foran stortingsvalget neste år er allerede godt i gang. Spådommene går ut på at kampen om velgerne vil føre til et hardere ordskifte og steilere fronter. I tillegg vil partiene overgå hverandre i fagre løfter. Arbeiderpartiet har tatt en foreløpig ledelse i så måte. Partiet har sagt klart fra at de både skal ferdigstille E6 Helgeland sør, bygge ny flyplass på Mo i Rana, gi full gass på ny by, ny flyplass i Bodø, bygge ny E6 mellom Fauske og Bognes, og til sist er de på glid for togspor til Tromsø med en prislapp på 136 milliarder kroner. Det kan allerede nå være god grunn til å minne om magemål, og ikke minst troverdighet.

Partienes valgkamp er en øvelse i å tilegne seg velgernes gunst for å oppnå høyest mulig oppslutning. Nå gjelder det stortingsvalget i 2021 med Høyre og Arbeiderpartiet i sentrale roller som de to største partiene. Men med Senterpartiet i medvind og Frp i fri utfoldelse uten regjeringsforpliktelser, og småpartiene særlig på venstresida med vekstpotensial, kan vi oppleve et politisk landskap etter valget som er mer uoversiktlig enn på lenge.

Men uavhengig av oppslutning og posisjon kan det allerede nå være grunn til å minne omreisende politikere om magemål når det gjelder løfter om gull og grønne skoger. Det handler til syvende og sist om politikkens anseelse og politikernes troverdighet. Til syvende og sist handler politikk om å prioritere mellom mange gode saker og mange gode formål. Det er et faktum som velgerne skjønner, men som politikerne sjelden blir konfrontert med.

Arbeiderpartiets fraksjon i Transportkomiteen på Stortinget var nylig samlet i Bodø. Resultatet av møtet er ei ønskeliste for nye samferdselsprosjekter i fylket som er så lang at ingen, og slett ikke medlemmene i fraksjonen selv, kan få seg til å tro at ønskelista kan realiseres. Så vidt vi har registrert finnes det heller ingen prioritering mellom prosjektene som lanseres, enten det gjelder ferdigstillelse av E6 Helgeland sør, ny storflyplass på Mo i Rana, Ny by, ny flyplass i Bodø eller 15 mil med ny E6 mellom Fauske og Bognes. Det hele ble toppet tirsdag kveld da partileder Jonas Gard Støre åpnet for ny vurdering av tog til Tromsø.

Dessverre er ikke Ap alene å love mer enn godt er. Det gjør faktisk representantene for alle de politiske partiene. Og det gjør noe med folks holdning til politikere og politikk. Sett fra vårt ståsted kan det være god grunn for politikerne å tenke seg to ganger om før man gir løfter som alle vet er umulige å innfri, men som gjør seg godt i møte med trofaste eller potensielle velgere. Ingen politikere bør være fritatt for magemål og realisme, selv ikke i en valgkamp.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags