Gå til sidens hovedinnhold

Hedajat (16) trives på Europris: - Jeg prøver alltid å være en del av samfunnet

Artikkelen er over 3 år gammel

Hedajat Jabarkhel (16) kom til Norge som enslig mindreårig flyktning for cirka tre år siden.

– Jeg har hatt språkpraksis hos Europris-butikken i Mosjøen. Jeg jobbet i tre uker. Det sier Hedajat Jabarkhel.

Hedajat Jabarkhal kommer fra Afghanistan. Han kom som enslig mindreårig flyktning til Norge i 2015. Han ble ferdig med tiende klasse i år, og han bor i bofellesskapet i Jernbanegata 2A, Mosjøen.

– Det var veldig spennende å jobbe hos Europris, og jeg lærte masse hos dem. Jeg lærte hvordan de jobber i butikken, og hvordan de hjelper folk som trenger hjelp, for eksempel hvor varer ligger. Og så lærte jeg nye ord. Det er også veldig viktig for meg å bli kjent med folk.

Jabarkhel synes at det er koselig å jobbe litt i sommer istedenfor å sitte hjemme, og ikke gjøre noe.

– Jeg prøver alltid å være en del av samfunnet, og jeg tror at språkpraksisen ga meg denne muligheten. Nå er det sommer, og folk reiser på ferie, og det er mange bedrifter som trenger vikar, tror jeg. Bedrifter trenger folk, og det er bra at bofellesskapet ordner språkpraksis, slik at vi kan delta. Vi får også litt betaling for det. Jeg tror at vår sommerjobb betyr mye for bedrifter og for samfunnet. Min arbeidsleder var kjempefornøyd med min jobb. Det er mange gutter som hadde språkpraksis i Mosjøen i sommer, og de sier det samme som meg. Nå er jeg ferdig med språkpraksisen min og har sommerferie. Jeg skal reise til Oslo med MIL Mosjøen for å spille på Norway Cup. Jeg håper at vi vinner Norway Cup! sa Jabarkhel før Norway cup startet.

Spennende jobb

Ina Stryken kommer fra Drammen, og utdannet seg som barnevernspedagog.

Hun jobber nå med enslige mindreårige flyktninger i bofellesskapet i Mosjøen.

– Vår oppgave å bidra til at guttene føler seg bra og at enslig mindreårige flyktninger skal få en god mulighet til å integrere seg.

Ina Stryken kommer fra Solbergelva utenfor Drammen. Etter utdannelsen har hun jobbet med barn og ungdom to og et halvt år, og hadde også praksis alle årene da hun studerte barnevern. Nå jobber hun med enslig mindreårig flyktninger i bofellesskapet i Jernbanegata 2A i Mosjøen.

– Jeg jobber for at enslig mindreårig flyktninger skal klare seg og føle seg bra. Vi planlegger for guttene i forhold til skole og fritidsaktiviteter. Vi gjør forskjellige ting, for eksempel arrangerer turer, og jobber for at guttene skal få språkpraksis eller sommerjobb. Og så hjelper vi med leksene når det er skole. Jeg synes det var skummelt å jobbe med små barn, og synes at ungdom er spennende, fordi de alltid utvikler seg. Stryken mener at guttene kan klare seg i framtiden, men det krever de selv har vilje, og pågangsmot.

– Guttene fungerer bra, og de har lært mye norsk i løpet av cirka tre år. Nå kan de meget godt norsk. Jeg føler meg heldig som får lære litt om andre mattradisjoner, og kultur av guttene. Jeg får hele tiden testet meg selv.

Kommentarer til denne saken