– I år er det 10 år siden den første boka mi, «Opp med fuglene», kom ut. I den forbindelse lager jeg konserten «Bøkenes musikk» på Kulturverkstedet, onsdag kveld 3. juli, sammen med pianist Christin Eriksen, som var orgellæreren min da jeg var 10–12 år, forteller Tor Martin Leines Nordaas på telefon fra Tyskland der han er lader opp til det han uten å nøle kaller årets høydepunkt: Festspillene Helgeland.

– Christin kan aldri helt tilgi meg at jeg sluttet å spille. Det blir stas når hun skal spille musikk som nevnes i de fem bøkene mine, mens jeg leser utdrag som jeg ikke bruker ellers. Faktisk er det også første gang vi opptrer sammen, bare vi to.

Kåseri

Tor Martin har tatt sommer- ferie fra skribentjobben i Helgelendingen og nå er det helt andre skriblerier han vier tida si til. Det spørs om det ikke blir nippet til ett og annet glass vin under tysklandsoppholdet, for 2. juli skal han holde kåseriet «Vin og viderverdigheter» på Nano».

– Trine Holmen spurte meg om å kåsere fordi jeg vet INGENTING om vin, så dette blir artig.

For tre år siden ga Stig Ove Sivertsen og Tor Martin Leines Nordaas ut boka «Hundre innskytelser». Det hele startet som et Galleria-stunt. Nå har de to et nytt prosjekt sammen.

– Mandag kveld 1. juli blir det livemaling i Galleri SOS. Stig-Ove Sivertsen maler en historie jeg forteller, han har en halvtime på seg, og det pleier å være veldig spennende, med godt resultat. Han er bare tøff som stiller, mener makkeren.

Forfatteren skal for øvrig ha høytlesing på Galleri SOS hver formiddag fra mandag til fredag i festspilluka.

Møter dronningen

I den travle uka er det et ubestridt høydepunkt. Tor Martin har fått i oppdrag å fortelle dronning Sonja om sherpaene i bunnen av trappa lørdag 6. juli.

– Det er hyggelig å bli spurt om å opptre for dronninga. Jeg har alltid hatt stor sans for henne, hun er litt av ei dame som har levd litt av et liv! Å lese biografien er ei varm anbefaling. Jeg har skrevet en egen tekst om sherpaene som jeg håper at både dem og dronninga liker. Jeg må jo gjøre alt på min egen måte, vet du ...